Noordwijk – Terwijl in Utrecht de eerste Pride Parade van start is, hangt ook in Noordwijk de regenboogvlag uit. Notabene aan de Protestantse Buurtkerk in de Hoofdstraat. Binnen in de kerk bereidt een groep jonge acteurs zich voor op de eerste uitvoering van Bare: A Pop Opera. Een voorstelling over homoseksualiteit in een Christelijke gemeenschap.

‘Ons doel is niet om te spelen, maar om onze boodschap te verspreiden’, vertelt Marvin van der Horst, mede-oprichter van Stichting Mae, de maker van de musical. ‘We hopen het gesprek te starten tussen mensen, zodat dingen in de maatschappij kunnen veranderen’, licht hij toe.

Bare: A Pop Opera  is gebaseerd op de gelijknamige Engelstalige versie van het verhaal. BARE volgt een eindexamenklas op de katholieke kostschool St. Cecilia. De groep worstelt met kwesties als (homo)seksualiteit, identiteit, mentale gezondheid en geloof. De groep speelde het stuk vorig jaar zomer al in de Gelderlandfabriek in Culemborg, maar nu voor het eerst in een kerk. ‘Door de voorstelling in de kerk te spelen, hopen wij een signaal af te geven over homoseksuele, religieuze mensen. Zodat dit nog breder geaccepteerd wordt’, vertelt Van der Horst. 

Daarnaast licht Van der Horst de boodschap van Predikant Axel Wicke toe: ‘In de meeste religieuze omgevingen in Nederland is homoseksualiteit helemaal niet zo’n probleem. In veel gevallen wordt het zelfs volledig geaccepteerd. Wicke wil het stigma, dat homoseksualiteit niet geaccepteerd is binnen de Christelijke gemeenschap, ook graag wegnemen door vandaag hier te spelen. Natuurlijk zijn er ook conservatieve gemeenschappen in Nederland en die zullen we ook altijd blijven houden. Maar over het algemeen is de acceptatiegraad hoog, alleen is dat beeld niet zo.’

Verslaggever Nick Vink praat verder met actrice Melissa Zijsling. Zij vertolkt de rol van Diane en Ivy in de musical Bare: A Pop Opera

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in