Hillegom – De gemeente Hillegom gaat de provincie vragen een tijdelijk ontheffing van maximaal 15 jaar af te geven voor woningbouw op bollengrond aan de Pastoorslaan-Zuid. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten. De gemeente wil aan de Pastoorslaan-Zuid 400 tijdelijke flexwoningen bouwen voor diverse doelgroepen en een opvangcentrum voor 135 vluchtelingen.
Het was in Hillegom nog nooit zo druk bij een gemeenteraadsvergadering als donderdagavond. Op de agenda stond dan ook de heikele kwestie: gaat Hillegom de provincie toestemming vragen om te mogen bouwen op bollengrond in het buitengebied. Een lastig verhaal, zeker ook omdat sommige politieke partijen in hun verkiezingsprogramma een paar jaar geleden nog aangaven dat van bouw op bollengrond geen sprake kon zijn.
Maar de tijden zijn veranderd. Door de stikstofcrisis, de oorlog in Oekraïne, de spreidingswet en asielcrisis is er nu een nog hogere nood in het realiseren van betaalbare woonruimte voor diverse groepen. En dus is de bollengrond in Hillegom opeens minder heilig geworden. En daar bleken inwoners in Hillegom en telers iets van te vinden.
De insprekers maakten van hun hart geen moordkuil. Hoe de gemeente het in haar hoofd haalt om te willen bouwen op bollengrond was de vraag. Het is kiezersbedrog en verkwanseling van de cultuurhistorische waarde van de Bollenstreek zo waren de geluiden. Kweker Simon Pennings die het woord voerde namens diverse belangengroepen van bloembollenkwekers was zichtbaar geëmotioneerd. Tegen de raad sprak hij: ‘jullie hebben de bijl erin gezet, in de afbraak van deze mooie prachtige streek. Waar zijn jullie mee bezig en roep dit een halt toe.’
De insprekers gaven behalve het verdwijnen van kostbare bollengrond ook andere uiteenlopende redenen waarom ze het plan van de gemeente totaal niet zien zitten. Zo zou de bouw te massaal worden, het ecosysteem worden aangetast en Hillegom zou zwichten voor de spreidingswet waardoor de burgers een asielzoekerscentrum wordt opgedwongen.
Ondanks alle kritiek hielden de meeste politiek partijen voet bij stuk. Erkend werd dat het geen fijne boodschap is die de gemeente heeft te vertellen maar de nijpende woningnood vraagt om ingrijpende maatregelen. Fractievoorzitter Frank Evers van BevolkingsBelangen Hillegom verwoordde het als volgt: ‘We begrijpen de zorgen van omwonenden. Niemand wil zijn geliefde omgeving zien veranderen. Maar laten we eerlijk zijn, we staan voor een dilemma’.
Ook het CDA zat in zijn maag met het dilemma woningbouw versus bollengrond. Toch stemde ook deze partij in met de motie om de provincie te vragen om tijdelijke woningbouw voor maximaal 15 jaar op bollengrond aan de Pastoorslaan-Zuid toe te staan. Wel beloofde fractievoorzitter Kees Langeveld dat dit echt om een tijdelijke situatie gaat. ‘Ik garandeer u, zolang ik in deze raad zit blijf ik daar voor vechten.’
Ze zijn van lotje getikt bij de Gemeente !
Goed idee, liever een paar honderd mensen een dak boven het hoofd bieden dan de zakken vullen van één bollenboer die daar een paar weken per jaar wat bloemen neer wil zetten.
“zolang ik in de raad zit”
Even de statistiek erop naslaan hoe groot de kans is dat over 15 jaar dezelfde mensen nog in de raad zitten 😀
Slecht plan, want hiermee houden we een ongewenst arbeidsmodel in stand. Het probleem wordt veroorzaakt door bollentelers die goedkope, hardwerkende en uiterst flexibel inzetbare arbeidskrachten willen. Die halen ze uit het buitenland. Als ze dit willen, moeten ze zelf maar voor een oplossing voor de huisvesting zorgen. Het kan niet zo zijn dat de bollentelers de lusten hebben en de samenleving zit opgescheept met de lasten.
Bovendien leidt het hier weer tot vernietiging van het landschap.
VOOR….de stikstofcrisis, oorlog in Oekraïne, asielzoekers, arbeidsmigranten…was er al een groot woning tekort. DUS BOUWEN!
Het is allen triest dat door deze oorzaken de noodzaak wordt ingezien….en dat ons eigen volk ,voor deze tijd, aan hun lot werd overgelaten.
Maar dat is Nederland ten voeten uit…
Welk landschap? Buiten de bloeitijd van de bollen is het een kale zandvlakte.
Dhr. Evers moet vooral denken dat we na zijn uitspraken en koerswijziging in de toekomst weer op zijn BBH gaan stemmen, NIET dus !
Dat bouwen voor jongeren nodig is: prima, doen. Op bollenvelden? Weet niet of ík op gifgrond zou willen wonen. Pijnlijk is het dat dit met een soort noodbouw moet, tijdelijke woningen betekent dat je je niet hoeft te houden aan de regels waar je je bij de normale bouw wel aan moet houden zoals de ecologische scans, archeologie, duurzame bouw, vergunningen etc etc. Kortom; paniekvoetbal en wanbeleid want dit had men jaren geleden al aan kunnen zien komen.
Deze beslissing weerspiegelt een kortzichtige benadering van politici, waarbij ze onmiddellijke oplossingen prioriteren boven het langetermijnwelzijn van de samenleving. De concentratie van 400 flexwoningen naast een asielopvangcentrum in één gebied brengt het risico met zich mee van de vorming van een groot getto, wat sociale isolatie onder de bewoners kan verergeren.
Bovendien zijn veel van deze individuen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen, al kwetsbaar voor psychische problemen als gevolg van ontheemding en uitdagingen bij culturele aanpassing. Het samenbrengen van hen op één locatie verergert deze problemen en vervreemdt hen verder van de bredere samenleving.
Politici zouden deze kritieke kwesties moeten erkennen en moeten kiezen voor een meer doordachte aanpak. Het verspreiden van flexwoningen over de gemeente, inclusief niet-sociale woongebieden, zou op de lange termijn een meer inclusieve en welvarende samenleving bevorderen. De realiteit is dat ze hiervoor de tijd hebben gehad, en nu lijkt dit een duidelijke paniekreactie te zijn, eerder dan een doordachte beslissing. Deze benadering, omarmd door tal van gemeenten, omvat het verspreiden van flexwoningen over verschillende locaties. Hopelijk zal de Provincie wijsheid tonen en de uitvoering van zo’n schadelijke beslissing blokkeren.
De grens van Nederland ligt niet bij Belgíe en Duitsland maar in de Middellandse zee en alles ten noorden van Istanbul. Zie die burgers met hun fictieve achternaam discussiëren over de knikkers en zich zelfs onder voorwaarden conformeren aan hun lot. De ambtenarij hoort de pratende BSN wel praten maar verstaan ze niet. Asielzoekers en alles wat nog geen BSN nummer heeft is nog een mens en worden niet voor niets wél als mens
behandeld. Het voelt altijd als onrechtvaardig maar zo werkt het internationaal recht nou eenmaal. De ambtenarij moeten zich eraan houden. Tot de dag dat zo’n asielzoeker ook een burger is en deze in dezelfde molen terecht komt, het is allemaal besloten.
Zoals gewoonlijk wordt er niet naar het volk geluisterd. Vind je het gek dat er steeds meer mensen niet meer gelukkig, dus ook ongezonder zijn/worden. Hoeveel stemmen gaat Wilders krijgen als er nieuwe verkiezingen komen? De gemeentes en dus ook helaas Hillegom laten hun oren hangen en geven toe aan de spreidingswet want daar gaat het hier over verpakt in een woningbouwtekortjasje. Helaas gaat niemand de barricade op om wat aan de instroom te doen. We blijven een verdienmodel COA spekken en met de geestelijke gesteldheid van de bevolking met inkrimping van GGZ mogelijkheden wordt nog erger. Schietpartijen, steekincidenten, explosies, verwarde personen, (auto)inbraken, nog meer daklozen (want uitgeprocedeerd kunnen we ook al niet terugsturen), Oekraïners (overigens een heel groot land met ruimte die hun eigen burgers niet eens opvangt) die niet meer teruggaan niet te vergeten, die komen er ook nog eens bij. Minder veiligheid met minder politie en bovendien mogen die ook steeds minder doen. Laat staan het flink onder druk staand onderwijs van kinderen, gratis zorg en wonen, meer uitkeringen e.d. dus we gaan nog meer belasting betalen want het geld raakt hoe dan ook een keer op, dat merken we dagelijks in de portemonnee. We hebben een mooi land maar dat wordt verleden tijd, helaas vluchten kan niet meer. Top hoor zo’n gemeente van ons dorp wat al bovenaan de lijst in de top 3 staat van meest criminele dorp. Top hoor gemeente om niet naar jullie inwoners te luisteren, goed bezig. Nog meer camera’s dan maar? die overigens niet permanent mogen blijven bij o.a. het station omdat het te klein is. En die 15 jaar is een lachertje (er kan overigens ook gekozen worden voor 10 jaar) , het is een korte termijn oplossing wat uiteindelijk levert het rond het stikstofprobleem – woord waar je zo langzamerhand allergisch voor wordt – niets op. Nog meer mensen in Nederland geeft alleen maar steeds meer stikstof problemen en nog meer energieproblemen en uitval van de infrastructuur. Alles is geconcentreerd in het Westen mn Zuid Holland, wordt niet out of the box gedacht aan andere provincies met meer ruimte en het daar creëren van werkgelegenheid. Wonen en zeker werken, want dat willen ook niet meer, is niet meer mogelijk. Mij niet bellen als de stroom uitvalt, de (zwerf)afvalberg en overlast steeds grotere problemen gaat geven en het een zootje wordt in Hillegom. Waar maak ik mij eigenlijk nog druk om (ja zorgen over de jeugd en hun toekomst), over 15 jaar ben ik er waarschijnlijk niet eens meer of zorg dat ik er dan niet meer ben. Laten we het maar positief blijven zien en nu nog maar even genieten van de prachtige bollenvelden en alle toeristen die weer blij rond lopen en de pot nog wat spekt.
Deze beslissing van de gemeenteraad van Hillegom is een duidelijke verraad. Alle partijen beloofden in hun politieke manifesten dat er geen bouwwerkzaamheden zouden plaatsvinden over de bloemenvelden in Hillegom. Deze velden zijn niet alleen het erfgoed van onze regio, maar ook essentieel voor onze economie.
Het is duidelijk dat er tal van andere locaties binnen de gemeente Hillegom zijn die niet goed zijn overwogen voor het plaatsen van flexwoningen op een meer duurzame en sociaal inclusieve manier. Het verspreiden van flexwoningen over de gemeente zou een meer openlijk geaccepteerde en inclusieve samenleving bevorderen.
Bovendien is de bewering van de Raad dat ze slechts 2,5 tot 3 hectare van het gehele 22 hectare grote gebied zouden gebruiken, misleidend. Omdat ze vervolgens zeggen dat ze flexwoningen over de volledige 22 hectare zouden verspreiden, wat het hele gebied effectief ongeschikt zou maken voor de teelt van bollen. Dit zou een doodvonnis zijn voor de rijke bollenvelden in Pastorlaan Zuid.
Het idee om 400 flexwoningen en een asielopvangcentrum in minder dan 3 hectare te proppen lijkt praktisch onmogelijk en zou een ongewenste leefomgeving creëren voor de bewoners. De Provincie moet dit voorstel resoluut afwijzen en de gemeenteraad van Hillegom aansporen om alternatieve locaties te verkennen die over de gemeente verspreid moeten worden voor de bouw van flexwoningen op een meer evenwichtige en inclusieve manier ten behoeve van alle inwoners.
Voor de beheerders van deze website:
Het is toch wel erg jammer dat iemand zijn mening niet wordt gepubliceerd omdat die de waarheid verteld.
Nederland is overvol en Hillegom incluis.
Dat de meeste mensen het daarmee eens zijn blijkt wel uit de uitslag van de laatste verkiezingen, niet voor niets is onze Geert de grootste geworden en wanneer
er nieuwe verkiezingen komen dan wordt zijn partij nog veel groter.
Voor onze kinderen en ouderen zijn er geen huizen, geld et-cetera maar degene die we binnenloodsen krijgen alles zonder mokken of morren, dat steekt aan alle kanten!
En dan hebben we het nog maar niet over de criminaliteit die dit met zich meebrengt.
De mensen hebben er genoeg van! 🙁
Die grens boven Ankara is derhalve niets mis mee.