Foto: Mark Kool

Noordwijk – De rustige gemeenteraadsvergadering van afgelopen woensdag ontvlamde in een hevige discussie over een gevoelig onderwerp. De VVD, MetLef en Lijst Salman vragen burgemeester Wendy Verkleij om aangifte te doen voor het lekken van geheime en vertrouwelijke informatie rondom het faillissement van TuineXtra. Eerder dit jaar wilde de gemeente Noordwijk de grond van het tuincentrum kopen; dit werd besproken in besloten bijeenkomsten. Op het laatste moment is het voorstel geklapt en enkele dagen later kwam het Leidsch Dagblad met een volledig reconstructie van het proces. Naar aanleiding hiervan heeft een meerderheid ingestemd met de motie, vanwege schending van de geheimhoudingsplicht door de raadsleden. Dit betekent dat vervolging op de loer ligt.

Het ‘imago’ van de raad staat hoog op de agenda bij de indieners. Volgens de partijen is het lekken van informatie onacceptabel, aangezien ambtenaren, raadsleden en wethouders een voorbeeldfunctie hebben. De heer Van Tol en Van Bockhove vragen zich hardop af of inwoners de raad nog wel vertrouwen als ze hun plannen presenteren bij de gemeente. Daarnaast raakt het sommige raadsleden ook persoonlijk: ‘We worden aangesproken op wat er gebeurd is en moeten telkens uitleggen hoe het nou echt zit. Daar hebben we last van.’ Tevens is het een misdrijf. ‘Je mag gewoon niet lekken’, onderstreept VVD-raadslid Koen Vermeulen.

Voor de fracties van de PvdA en NZ-lokaal gaat het afdwingen van vervolging te ver. Raadslid Rommie van Dokkum vindt de context van de situatie van belang: ‘Heeft het raadslid een verhaal van een journalist beaamd of is er expres een heel verhaal uit de kast gehaald?’ Daarnaast vraagt mevrouw Van Dokkum zich af of dit succesvol wordt. ‘In de meeste gevallen worden dit soort zaken aan de kant geschoven.’ PUUR-raadslid Thomas Steenvoorden vraagt zich ook af of deze actie niet zinloos is: ‘Artikel 12 kan alleen in werking worden gebracht als er verdachten zijn, maar dit is niet het geval.’ Lijst Salman gaat hier hard tegenin. Volgens hen is iedereen in de raad verdacht.

De burgemeester heeft geen moeite om de motie uit te voeren: ‘Mijn intentie was al om aangifte te doen, dus dat gaat ook gebeuren. Als het nodig is om het af te dwingen kan ik daar ook mee leven. Het gaat immers om een politieke keuze’ In overleg met de landsadvocaat blijkt namelijk dat het lekken van informatie wel degelijk een ambtsmisdrijf is. Op het schenden van een geheimhouding staat een serieuze straf. Dit gaat of om een geldboete van 40.000 euro of om een gevangenisstraf tot een jaar. De VVD benadrukt dat aangifte de enige juiste oplossing is: ‘We vragen iedereen om aangifte te doen bij een misdrijf en wij zouden dat dan niet doen; dat lijkt me niet juist.’

De hoogste prioriteit voor de partijen ligt uiteindelijk bij het vrijwaren van de onschuldigen. In een emotioneel betoog liet de heer Van Kouwen van Lijst Salman weten dat hij absoluut geen verdachte meer wil zijn. Een makkelijke oplossing ligt echter niet voor de hand. De puzzel is nog niet compleet voor burgemeester Verkleij: ‘Een sanctie opleggen is lastig, omdat ik niet weet wie het lek is.’ Dat weerhoudt haar ervan om de desbetreffende raadsleden bijvoorbeeld drie maanden lang vertrouwelijke stukken te ontzeggen. ‘Het betekent dat ik dan alleen de personen zou straffen die aan tafel hebben aangegeven, dat ze betrokken zijn. Misschien lopen er nog wel vier anderen rond.’ De aangifte wordt wel doorgezet. Integriteit staat volgens mevrouw Verkleij hoog in het vaandel. ‘Het OM kan vervolgens beslissen of het ‘aangiftewaardig’ is.’

12 REACTIES

 1. Worden er ook bestuurders aangeklaagd voor wat ze de eigenaresse van het perceel hebben aangedaan en hoe deze mevrouw is behandeld?

 2. Dit artikel en alle commotie die er gaande is voor wat betreft tuin extra geeft ook aan dat het op bestuurlijk niveau al jaren een bende is! En de partijen die nu kletsen over beschaamd vertrouwen en het niet houden aan de ‘zwijgplicht’ hebben allen boter op hun hoofd. Jarenlang hebben ze allerlei info laten lekken, denk maar over de krotten koning Ronny vd Putten, de Mol/Boer,…en al het geritsel van div, grote noordwijkse aannemers! Omdat ze als een stel kleuters continue ruzie maakten onderling waardoor alles bestuurlijk maar fout kon gaan. Nee je moet als gemeentebestuur een eigenaresse van tuin extra financieel een poot proberen uit te draaien, schaamteloos en onbehoorlijk bestuur!

  • Geen oude koeien uit de sloot halen, Leo. De meeste huidige raadsleden die in nu in de diverse partijen zitten hebben geen schuld aan het verleden! Niet alles klakkeloos op de grote hoop smijten! Dat is te makkelijk en te populistisch. Dat scoort te makkelijk!

   • Maar de balans uit het systeem is al tijden verdwenen.
    Grotere machten kunnen ze niet mennen.
    Het mandaat en vertrouwen zijn opgelost.
    Structuren zijn technocratisch uitgevoerd.
    Vervreemding en carrierre spelen een issue.
    Binding dorp is een paradigme.
    Verantwoording en communicatie doelstellingen.
    Is een utopie.
    Door bureaucratie academischies en uit voortvloeinde technocratie krijg je platte manegment die uit vloeit in marketing.
    Alles is belast en toegeeigend door regelgeving waar men zich achter beschermd
    De blauwe vlag is de vlag op de facalien boot.
    Je zit in de eind fase
    Alles maatje te groot.

 3. Is er eindelijk eens wat transparantie in de politiek, dan had het weer geheim moeten blijven. De bekende achterkamertjes politiek. En dan moet er nu zogenaamd aangifte worden gedaan. Wat een toneelstuk. Het vertrouwen komt echt niet terug als er aangifte wordt gedaan, hoor. Het is eerder andersom.

 4. Ieder jaar lekt de Prinsjesdag begroting uit is daar ooit iemand voor opgepakt/aangeklaagd ? zonde van het geld en tijd wat hier ingestoken wordt en dan ook nog voor/door raadsleden waarvan je als gemiddelde Noordwijker niet eens wist dat ze in de raad zitten en laat staan dat deze mensen erop aan gekeken worden.

 5. Zijn zaken, zeker zoals deze wel zaken waar geheimhouding voor gegeven hoort te worden! De gemeenteraad is toch de volksvertegenwoordiging! Waarom heeft de raad niet ingegrepen toen het college kwam met het voorstel van voorkeursrecht op dat moment! Mij lijkt dat dat niet op zijn plaats was!

 6. Zou de Hr Steenvoorden nou niet is in de gaten hebben dat mede door zijn gedrag en instelling cq opstelling het zo.n puinbak is op dat gemeentehuis…

 7. Nou nou lekken nog wel!! Schrijf ook eens een stukje over de landelijke politiek want daar is handelen met voorkennis en lekken van informatie zo normaal als 1+1 =2 !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in