Noordwijk – De Rabobank mag de privérekening van Charlotte Meiland niet opheffen. Het Noordwijkse GroenLinks-raadslid heeft een kort geding daarover gewonnen. De bank wilde de rekening sluiten omdat een stichting waar ze bestuurslid van is, verdacht wordt van het doorsluizen van geld naar Hamas.

Meiland is bestuurslid van de Stichting Israa in Rotterdam. Die instelling wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van financiële steun aan Hamas en aan andere organisaties die aan de terreurbeweging zijn gelieerd. Het zou gaan om bijna 12 miljoen euro. De voorzitter van de stichting, Amin R. uit Leidschendam, zit al ruim een half jaar in voorarrest.

De Rabobank wilde naar aanleiding van deze verdenking de privébankrekening van twee bestuurders van de stichting opheffen. Meiland en haar medebestuurslid spanden daarop het kort geding aan. De bank probeerde in 2021 ook al om de klantrelatie met de Stichting Israa te beëindigen. Ook dat leidde tot een rechtszaak die de bank verloor.

Geld van Hamas

Per 1 juli 2023 is de bankrelatie alsnog beëindigd toen er nieuwe informatie binnen was gekomen bij de bank. Daaruit bleek dat Hamas 400.000 dollar had gestort op de rekening van de stichting Israa ten behoeve van een vrijwilliger van de stichting: de 55-jarige Leidschendammer die formeel geen functie meer had binnen de stichting, anders dan vrijwilliger. Die informatie kwam een paar weken voor de aanhouding van R. in juni vorig jaar.

De bank vond dat er een te groot risico was dat de wet op de terrorismefinanciering zou worden overtreden door met de stichting door te gaan. Volgens de bank zijn er veel aanwijzingen voor banden tussen de stichting Israa en Hamas. Ook de ondoorzichtige geldstromen van Israa via Turkije naar de Gazastrook spelen mee.

Kort in het bestuur

Als bestuurder van de stichting had Meiland daarvan moeten weten, vond de bank. ‘Het betrof een klein bestuur in een kleine organisatie waarvan mag worden verwacht dat de bestuursleden op de hoogte zijn van de activiteiten’, aldus de Rabo.

Meiland stelt dat zij pas begin 2022 bestuurslid is geworden, ‘als vulling’ omdat er te weinig mensen in het bestuur zaten, en dat de meeste bezwaren van de bank van voor die tijd zijn. Die kunnen haar niet worden aangerekend. De geldstromen binnen de stichting waren goedgekeurd door een accountant en zij zelf vormt geen bedreiging voor overtreding van de wet op de terrorismefinanciering, zo zei ze.

Niet op de hoogte gehouden

De rechtbank oordeelt dat Meiland geen prominente rol heeft gespeeld in het stichtingsbestuur en dat ze onvoldoende wist van de financiële gang van zaken omdat ze daar niet van op de hoogte werd gehouden. De penningmeester deed overboekingen naar Gaza meestal alleen, of in elk geval niet met Meiland erbij als extra paar ogen.

De voorzieningenrechter stelt: ‘Om de opzegging van de privé bankrelatie te rechtvaardigen blijft voor Rabobank eigenlijk alleen de angst voor schade aan haar reputatie en haar gebrek aan vertrouwen in eiseres over. Deze visie op het handelen of liever nalaten van eiseres is te ongenuanceerd’ om de rekening te kunnen opzeggen.

‘Wist van niets’

Charlotte Meiland is blij met de uitspraak. Ze laat via haar advocaat weten: ‘Ik heb me voor de stichting ingezet omdat het lot van Palestijnse weeskinderen mij aan het hart gaat. Dat die stichting nu van strafbare feiten wordt verdacht, raakt mij enorm.’

‘Als de stichting zich inderdaad aan die feiten schuldig heeft gemaakt, is dat echter volledig van mij weggehouden; ik wist daar niets vanaf. Ik ben daarom heel blij met deze overwinning, waarin de rechtbank onderschrijft dat Rabobank onrechtmatig heeft gehandeld.’

Reactie Rabobank

De bank reageert schriftelijk op de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank en zegt: ‘Rabobank heeft kennis genomen van beide uitspraken inzake de bestuursleden van stichting Israa en zal deze bestuderen.’ De Stichting Israa is per 1 januari van dit jaar opgeheven en het bestuur is ontbonden. Het Openbaar Ministerie zal de zaak tegen de stichting seponeren zodra de opheffing is afgewikkeld.

De rechtszaak tegen Amin R. en zijn dochter moet nog plaatsvinden. De dochter mag die in vrijheid afwachten. Een andere betrokkene bij de stichting, Nazih R., is eind vorig jaar opgepakt en uitgeleverd aan Duitsland, waar hij terecht moet staan op verdenking van lidmaatschap van Hamas.

3 REACTIES

  1. Mooi dat wij nog in een land leven ,waarbij wij onafhankelijke rechtspraak hebben. Dan kan een hele grote Rabo bank het verliezen van een een eenmans burger. Wie een beetje mensen kennis heeft weet gewoon dat Charlotte het goed bedoeld heeft. En dat zij zeker niet meewerkt aan een terroristische organisatie. Het is erg als je zoiets overkomt terwijl je het goed bedoelde. Van alle blaam gezuiverd en gewoon in het goede blijven geloven. Succes Charlotte.

  2. Vanuit de governance is niet de vraag of ze iets wist, maar of ze er van had moeten weten. Dat is misschien nog wel erger, wat zegt het over iemand dat die in een bestuur kruipt die feitelijk van niets weet wat er onder haar verantwoordelijkheid gebeurd. Die opmerking van de heer Brandjes zegt daarmee ook alles, ze bedoelde het goed dus dat moet je haar niet kwalijk nemen. De hele raad in Noordwijk zit vol met mensen die het goed bedoelen, maar toch is het een enorme puinhoop…

  3. Vrij vertaald…..:Mooi dat wij nog in een land leven
    waarin wij onafhankelijke rechtspraak hebben. Dan kan een gemeente het verliezen van een aantal burgers. Wie een beetje mensenkennis heeft weet dat Paul Brandjes c.s. het goed bedoeld hebben. En dat zij zeker niet meewerken aan ondermijning. Het is erg als je zoiets overkomt terwijl je het goed bedoelt. Van alle blaam gezuiverd en gewoon doorgaan. Succes meneer Brandjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in