Noordwijk – ‘Het was ‘fucking’ heftig, dat brute geweld’, brieste de Haagse rechter donderdag tegen een 19-jarige verdachte die betrokken was bij de nachtelijk mishandeling van een man op 22 juni vorig jaar in Noordwijk. Het slachtoffer is door de klappen en schoppen tegen zijn hoofd voorgoed een deel van zijn zichtvermogen kwijt. Toch eist het Openbaar Ministerie geen lange celstraf tegen de verdachte, vanwege zijn jeugdige leeftijd.
De vriendengroep viel het slachtoffer op straat aan. Hij werd tegen de grond geslagen en kreeg liggend nog meer klappen en trappen. Het slachtoffer, een zwemleraar, kon een maand lang niet lopen. Het slachtoffer kan alleen nog goed zien als hij recht vooruit kijkt. ‘Jullie hebben iemand goed de vernieling in geholpen’, zei de rechter. ‘Het is een wonder dat het slachtoffer er nog is’.
De verdachte uit Nieuw-Vennep deelde de eerste drie klappen uit aan het slachtoffer, waardoor hij tegen de vlakte ging. ‘Later kwam je nog een keer terug, je bleef maar bezig.’ Waarop de verdachte uit Nieuw-Vennep reageerde dat hij ‘alleen maar een vriend wilde helpen’. Deze vriend liep op krukken en zou een duw hebben gekregen van het slachtoffer.
Volgens de officier van justitie had de vechtpartij een dodelijke afloop kunnen hebben. Toch eiste hij vanwege de jonge leeftijd van de verdachte geen lange gevangenisstraf. Als het aan de officier ligt krijgt de man een straf van 136 dagen jeugdgevangenis en een werkstraf van 120 uur.
Het is de enige zitting die openbaar was. De zaak tegen een andere verdachte van de vechtpartij, een 16-jarige jongen uit Noordwijkerhout, werd achter gesloten deuren behandeld. Tegen hem werd 81 dagen jeugddetentie geëist, die hij ook al heeft uitgezeten. En daarnaast een werkstraf van 120 uur. De zaak tegen een derde verdachte, een 16-jarige uit Sassenheim moet nog voorkomen. Het slachtoffer eist een schadevergoeding van 22 duizend euro van de verdachten. De uitspraak volgt over twee weken.
Naast de cel- en werkstraf zou de verdachte ook in een strak begeleidingsprogramma van de reclassering voor jeugdige ‘harde kern’ criminelen geplaatst moeten worden. Het OM verdenkt hem namelijk ook nog van een straatroof in Noordwijkerhout in oktober 2021. De jeugddetentie heeft hij al uitgezeten.
De rechter doet op 20 april uitspraak.
Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.

9 REACTIES

  1. Dat soort moet je toch jaren opsluiten het zal je kind maar wezen die ze zo aangepakt hebben . Nee niet alleen maar met een paar man wat een helden de een is nog niet de bajes uit en mag weer naar binnen wat een recht spraak .Helden .

  2. Zo jong en dan al zo verpest. Iemand zodanig mishandelen dat hij voorgoed een deel van zijn gezichtsvermogen kwijt is. Je zou zeggen an eye for an eye, maar dat is niet beschaafd. We geven een “straf” van 2 en halve maand jeugd detentie. Dit land is ziek.

  3. Het kan nog erger, een jongen uit Noordwijk is eens door iemand met een stok op zijn schedel geslagen, er waren getuigen, de betrokken politiebeambten weigeren enig onderzoek en schofferen het slachtoffer tot op de dag van vandaag.

  4. Begrijp niet waarom een 18 jarige in jeugddetentie gaat? En hoe staat het met middelen gebruik? Ik hoop dat de rechter hoger straft dan de eis van de OvJ!

  5. Voor al die laffaaards die in ons geweldig Nederkand wonen hebben we een geweldig straf recht systeem.als ze weer met ze allen zijn doe ze het zo weer.sterkte voor het slachtoffer en familie/vrienden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in