Sassenheim – De A44 is één van de oudste rijkswegen van Nederland, de weg werd namelijk in 1938 geopend. Daarom zijn drie viaducten en één brug toe aan vervanging. Het gaat daarbij om het Spoorwegviaduct bij Sassenheim, de Kaagbrug, de Hoofdvaart en de Lisserweg. Zaterdag 24 juni vond er in het Van der Valk Hotel in Sassenheim een tweede informatiebijeenkomst plaats voor bewoners.

Het project gaat vanaf eind 2025 van start. Het komende jaar gaat het team van Rijkswaterstaat zich voornamelijk focussen op het vinden van een geschikte aannemer. Het is een enorm project dat naar verwachting tot 2030 zal gaan duren en de nodige logistieke problemen oplevert. ‘In de periode dat wij bezig zijn, verwachten wij echt wel dat het hinder gaat geven’, verklaart omgevingsmanager Dick van der Kolk. De hinder waar Van der Kolk onder andere op doelt zijn de tijdelijke afsluiting van de snelweg, fietspaden en treinvrije periodes op het spoor van Haarlem naar Den Haag. 

De snelweg wordt alleen in korte periodes volledig afgesloten. Dit zijn bijvoorbeeld week-, weekend- of nachtafsluitingen. Tijdens het grootste deel van de verbouwing zullen de viaducten deels of via een bypass open blijven, zodat niet het hele gebied vaststaat. Zo wordt er bijvoorbeeld naast de Kaagbrug een alternatieve brug geplaatst, waar 70 kilometer per uur gereden mag worden. 

Maar er zijn zaterdag tijdens de informatiebijeenkomsten niet alleen mensen aanwezig die zich druk maken over het wel of niet aankomen op de juiste bestemming. Zo staat het bedrijf en de woning van Michael van Bogaard vlak naast de snelweg. ‘Wij weten op dit moment dat we vijf jaar direct of indirect last gaan hebben van de werkzaamheden. Hoe ik dat precies voor mij moet zien, dat is nog niet duidelijk maar het is natuurlijk nooit leuk om te horen dat er drie tot vijf jaar naast je huis gebouwd gaat worden’, vertelt de ondernemer. 

Een andere bewoner, Christa Nederhof, woont pal naast de tweede afrit van de snelweg aan de Hoofdvaart. Zij maakt zich het meest zorgen om de kwaliteit van haar woning. ‘Ik snap best dat deze werkzaamheden moeten gebeuren, maar wij wonen toch in een oud huis. Ik hoop natuurlijk dat ik geen schade zal ondervinden maar realistisch gezien denk ik dat wel en ik ga ervan uit dat daar ook een vergoeding in zit.’ Om deze individuele problemen zo goed mogelijk op te lossen, gaat Rijkswaterstaat in aanloop naar het project daarom persoonlijk verder in gesprek met de bewoners die vlak langs de snelweg wonen. 

Hieronder hoort u het radio-interview met omgevingsmanager Dick van der Kolk, die verder ingaat op de renovatie en de mogelijke gevolgen. 

Mocht u meer informatie of vragen hebben over het project dan kunt u terecht op de website: www.rijkswaterstaat.nl/projecta44

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in