Puzzelend konijn (foto Anita Janssen)

Noordwijkerhout – Nee, cavia’s spelen geen Monopoly en honden moet je niet opschepen met een kruiswoordraadsel. Toch kun je huisdieren prima laten puzzelen. Rianne Exel uit Noordwijkerhout heeft intussen meer dan 150 puzzels voor kippen, konijnen, cavia’s, honden en katten te leen. 

Dierenliefhebber Rianne ontdekte bij toeval dat huisdieren gek zijn op puzzelen. Toen haar zestien jaar oude hond versleten was en nauwelijks meer naar het strand of de duinen kon, liet zij het beest zoeken naar eten. Dat eten verstopte ze onder bakjes, in lades en tussen de plooien van een deken. De labrador had er zin in en verbeterde zichzelf keer op keer. Voor de dierenliefhebber reden om ook voor haar kippen, konijnen, cavia’s en katten en puzzel te maken. Inmiddels bezit Rianne met 150 stuks de grootste dierenpuzzelvoorraad van de Bollenstreek. 

Cavia’s kunnen in een van de puzzels op zoek naar stukjes banaan die onder balletjes verstopt liggen. Kippen kunnen los op een fleecedeken met grote plooienvlokken, waarin hondenworst en korrels liggen verscholen. ‘Dieren moeten echt zoeken’, zegt de pensionhouder van knaagdierenhotel Hupsakeetje. 

Niet iedere hond, kip of kat kan evengoed puzzelen. Daarom zijn de puzzels van Rianne in denkniveaus verdeeld, van makkelijk naar moeilijk. ‘Voor honden zijn er vier niveaus, voor katten drie en knaagdieren hebben puzzels in twee niveaus.’ Alle spelletjes zijn van plastic, stof, hout of karton. ‘Ze moeten schuiven, draaien, tillen, duwen of trekken. Je kunt het zo gek niet bedenken.’ 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in