Bollenstreek – Hij vangt er zo’n duizend per week. Beroepsvisser Pieter Jan de Keyser is één van de weinigen die profiteert van de agressieve rivierkreeft. Volgens het Hoogheemraadschap van Rijnland is vissen op de Amerikaanse exoot één van de manieren om de plaag aan te pakken. ‘We moeten blijven vissen, blijven vissen, blijven vissen’, zegt Pieter Jan.

‘Het is een vrij groot probleem in onze regio. Ze zijn met velen en ze zijn eigenlijk overal’, merkt Martin Goosens van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De Amerikaanse rivierkreeft maakt holletjes in de oevers om zichzelf te beschermen. ‘De beesten zorgen ervoor dat de oevers afkalven en instorten. En ze vreten alles op waardoor er steeds minder waterplanten en waterdiertjes zijn.’
Rivierkreeftjes zijn sinds vorige maand vogelvrij verklaard; iedereen mag ze nu vangen. Het lijkt een oplossing voor de plaag die de beestjes inmiddels vormen. En daaraan werkt de Leidse beroepsvisser Pieter Jan al een tijdje mee. Hij heeft als één van de weinigen baat bij de kreeftjes, toch noemt hij de dieren ‘een ramp’. ‘Ze vreten alles wat voor hun scharen komt.’
Sinds Pieter Jan jaren geleden zijn baan kwijtraakte na een reorganisatie vangt hij in opdracht van boeren en telers fulltime rivierkreeftjes met korven. ‘Ik vang zo’n veertig kilo per week weg, dat zijn zo’n duizend kreeftjes. Het helpt wel, maar je moet blijven vissen.’ De Keyser verkoopt de kreeften aan horeca en particulieren die het als delicatesse klaarmaken.
Omdat het pesticidegehalte in de sloten in de Bollenstreek elke maand nog boven de norm blijkt, kun je je afvragen of het eten van rivierkreeftjes wel zo gezond is? ‘Volgens een onderzoek uit Wageningen valt de verontreiniging door pesticiden in de kreeftjes best mee’, zeggen zowel de visser als het waterschap. ‘In het witte staartvlees zijn de schadelijke stoffen in ieder geval onder de norm’, weet Goosens.
Maar dat de kreeftjes nu vogelvrij zijn verklaard, damt de overvloed van de beestjes niet in, verwacht het Hoogheemraadschap van Rijnland. Eigenlijk kan het waterschap, dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit en de oevers, maar twee dingen doen tegen de plaag. Ten eerste dus de rivierkreeftjes intens bevissen. De andere oplossing is om de weinige natuurlijke vijanden een handje te helpen door de oevers natuurlijker te maken. Zodra vogels, vissen en bijvoorbeeld otters zich prettiger voelen in en rond de oevers, nemen zij in aantal toe en hebben ze de rivierkreeft als hoofdmenu. Nu pikt alleen de reiger af en toe een kreeftje mee.

De Amerikaanse rivierkreeft zou in 1985 door een kok uit Den Haag in het water zijn gegooid, zegt Goosens. De vrouwtjeskreeften kunnen zo’n 600 eitjes per worp produceren, die ze goed beschermt onder haar staart. ‘Als al die eitjes overleven is het wel een broedsucces te noemen’, zegt Goosens. Omdat ze bijna geen natuurlijke vijanden hebben, wordt de overvloed ongekend. 

 

10 REACTIES

 1. Hoe mag je ze vangen?! En dan? Terugzetten, opeten, verkopen…..
  Het Hoogheemraadschap pakt ze op 2 manieren aan…..
  En?! Hoe doen ze dit? Erg vaag bericht, of wordt het nog aangevuld?

 2. Dit is toch al jaren bekend zijn ze eindelijk wakker daar bij dat hoogheemraadschap. Ook zo n instantie die klauwen met geld kost allemaal mosterd na de maaltijd .

 3. Inmiddels enige honderden fuikjes gezet in de afgelopen 3 jaar.
  Bijvangst: 1x voorntje, 2x piepklein visje soort onbekend, 2x geelgerande watertor. In alle gevallen simpel gezond teruggezet. Mogelijk typisch voor mijn locatie, maar voor mijn gevoel academisch ge…..

 4. Sorry je mag ze nog steeds niet vangen. Ja met de hengel maar niet met een korf of fuiken.
  ER IS NOG GEEN TOESTEMMING VOOR. Of betalen jullie mijn bekeuring
  Valt onder stropen.

 5. Was jaren lang binnenvisser in westfriesland, twintig jaar terug waren er al heel veel,maar ze hadden geen waarde en wij trapten ze dood, ze knippen ook gaten in de fuiken.

 6. De sportvissers hebben ook last van de kreeften en krabben en betalen voor de visvergunning laat die ze ook vangen met een fuiken als ze aan het vissen zijn.bijvangst zit er zelden bij.
  Afz paulus

 7. Zelf vangen ? Nou nee, ome Arie heeft een prent van maar liefst €500,- gekregen voor ‘stropen’ …. Op privé terrein en met toestemming van de eigenaar. Door een (niet zichtbare) kleine pvc pijp van 10 cm staat de sloot, want daar heb ik het over, blijkbaar in directe verbinding met open water en daarom werd ik gearresteerd en in het gevang gegooid voor 3 uren…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in