Foto: Sicco van Grieken

Noordwijk/Noordwijkerhout – In strandpaviljoen de Zeemeeuw werden donderdag de laatste van vijf rondes met cheques uit het Eneco Luchterduinenfonds uitgereikt. Het fonds van Eneco, dat opgericht is om kustbewoners te compenseren voor mogelijk overlast van het windmolenpark Luchterduinen, houdt op te bestaan en daarom pakte het met ruim 400.000 euro voor de laatste keer groots uit. De aangemelde organisaties uit Noordwijk en Noordwijkerhout bleken grote winnaars. Bij elkaar ontvingen de Noordwijkse en Noordwijkerhoutse organisaties in de finale maar liefst 110.000 uit het fonds.

De afgelopen tien jaar konden organisaties in de gemeente Noordwijk, Zandvoort, Katwijk en Bloemendaal duurzame en kunstzinnige projecten insturen, waarvoor zij graag subsidie uit het fonds zouden willen ontvangen. Sinds 2014 heeft het Luchterduinenfonds om de twee jaar een bedrag van 90.000 euro uitgereikt aan duurzame en kunstzinnige projecten. Tijdens de vijfde en laatste ronde deden maar liefst 43 organisaties een beroep op het fonds. Hiervan gingen er uiteindelijk 21 organisaties met een cheque naar huis.

Martha Baalbergen van stichting KunstKlank Noordwijk is een van de 21 gelukkigen die donderdag een cheque in ontvangst heeft mogen nemen. Met de ontvangen cheque van 20.000 euro wil zij samen met haar organisatie deelnemers voor de georganiseerde uitvoeringen op het strand in Noordwijk gaan betalen. ‘’We vinden het belangrijk dat onze artiesten goed betaald krijgen. Daarom zijn we super blij dat we dit bedrag hebben mogen ontvangen vanavond’’, vertelt Baalbergen.   

Eneco, de organisator van het Luchterduinenfonds, kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen 10 jaar. ‘’We zijn onwijs blij dat we kustbewoners met dit fonds op een duurzame manier compensatie hebben gegeven voor de mogelijke overlast van het Luchterduinenpark ‘’, vertelt hoofd offsure wind van Eneco, Remco Streppel.  Toch besluit het bedrijf niet na de in 2014 beloofde 20 jaar, maar na 10 jaar te stoppen met het uitgeven van de cheques. ‘’We hebben om veel verschillende redenen besloten het fonds eerder te stoppen. Een van die redenen is dat dankzij het nieuwe windmolenpark van Vattenfall, Luchterduinen minder zichtbaar is. Daarnaast wilden we de organisaties liever in één keer een groot bedrag schenken. Dit zodat veel organisaties op een duurzame manier in leven gehouden kunnen worden in deze moeilijke tijd.’’ Eneco geeft aan dat het resterende bedrag om de in 2014 totaal beloofde 900.000 euro compleet te maken, wordt geschonken aan de vier betreffende gemeentes.

Linkjes naar de websites van de Noordwijkse winnaars:

  1. Streekmuseum Veldzicht Noordwijk. 30.000 euro: https://streekmuseumveldzicht.nl/
  2. Stichting Outdoor4Disabled met de Strandrups Noordwijk. 2.800 euro: https://www.strandrupsnoordwijk.nl/  
  3. Korfbalvereniging Fluks Noordwijk. 10.000 euro: https://www.fluks.nl/
  4. Stichting KunstKlank Noordwijk. 20.000 euro: https://kunstklank.nl/
  5. Scouting Norvicus Noordwijk. 28.000 euro: https://www.norvicus.nl/
  6. Scouting Brobos. Noordwijkerhout. 11.701,58 euro: https://www.brobos.nl/home
  7. Omroep Bo, 7000 euro, www.bollenstreekomroep.nl

4 REACTIES

  1. Mag Noordwijkerhout ook meer in beeld, beetje meer verdelen zou op zijn plaats zijn, noordwijk! Samen delen, is samen een betere band opbouwen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in