Sassenheim – Sassenheim stond afgelopen weekend in het teken van de zesde editie van SassemKwizzt. Dat is een kruising tussen een pubquiz, doe-opdrachten en Triviant waarbij deelnemers hun algemene kennis testen over Sassenheim. De locatie om te spelen, kiezen deelnemers zelf. Bij het spel hoort een Kwizzboek dat deelnemers voorafgaand aan het spel ophalen bij de organisatie. 

De avond start in de bowling De Oude Tol, waar deelnemers van elk groepje zich verzamelen. Het is duidelijk dat iedereen klaar staat om te rennen zodra de kwizzboekjes zijn uitgedeeld.

Voorgaande jaren werden vragen gesteld over de kleuren en getallen van ballonnen bij de start, dus iedereen loopt rond om elke centimeter te fotograferen ‘voor het geval dat’. Daarnaast wordt er heftig aan geurpotjes geroken en worden notities gemaakt. Mensen zijn zo gespannen dat er bij sommigen een sigaret achter het oor zit om zo snel mogelijk te kunnen roken tijdens het rennen. Ook een tactiek. Zodra er afgeteld is, rennen mensen de zaal uit en begint het spel.

 

Bedrijfsmatige start
Een van de eerste teams die kan beginnen is team ‘Eduardo’s Pizza’, omdat hun leden werkelijk naar hun kantoor zijn gerend. Ademloos rennen zij het oude bankgebouw op de Wilhelminastraat in, de straat waar iedereen is opgesteld op basis van expertise. De kwizz is verdeeld in categorieën van specifieke onderdelen, zoals ons dorp, tot minder duidelijke concepten, zoals ‘heet’. Groepjes van deelnemers pakken een onderwerp op en doen hun uiterste best. Toch is er niet genoeg kennis bij sommigen, dus kan een vel in een kantoorsleuf worden gestopt en kunnen andere professionals terug cirkelen naar complicaties. Duidelijk is het idee van snelheid en efficiëntie.

 

Geheime samenwerking
Elk team moet slechts één deelnemer terug naar de Oude Tol sturen voor de geheime opdracht. Je zou een muntje op de grond kunnen laten vallen, zo ongemakkelijk lijkt de sfeer te zijn. De opdracht blijkt een pubquiz te zijn waarbij elk teamlid met een ander teamlid moet samenwerken. Voor even is de vijand een vriend. De teams die het beste lijken te presteren, zijn samengesteld met jong en oud, het liefst met een voetbalkenner en een medialiefhebber.

 

Academisch gezelschap
Veel teams kiezen voor een gevarieerde groep kandidaten, maar niet team 37 ’thumbs up’. Dit team bestaat voor het grootste deel uit studenten, maar is overtuigd van hun talenten op het gebied van onderzoek. De leden komen van heinde en ver met sommigen reizend vanuit Den Helder. Ondanks de vele Sassenheimse categorieën zijn de drinkende geleerden niet bang en kijken ze naast de quiz ook erg uit naar de plannen erna.

 

Brandende vragen bij de brigade
Naast de vuurrode brandweerletters is ook licht te zien vanuit een kamer boven de brandweer. Daar zit ook een team vurig vragen op te lossen. De tafels zijn opgesteld op een manier die doet denken aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Ook de intensiteit waarmee sommige vragen worden geschreeuwd, zoals ‘Kan iemand mij vertellen waar Kees woont?!’, doet je denken dat er een oorlog bezig is. Het wordt hier iedereen misschien toch te heet onder de voeten.

 

Laatste avondmaal in de Julianakerk
De winnaars van vorig jaar pakken het weer ongelofelijk professioneel aan in verschillende zalen in de Julianakerk. In de belangrijkste zaal staan er beeldschermen waar vragen die nog niet zijn opgelost op worden geprojecteerd. Zogenoemde teamcoaches komen om de zoveel tijd bij elkaar om strategieën te bespreken. Naast alle quizmakers wordt er ook een foto gemaakt in de gymzaal naast het professionele monnikenwerk. Een foto van het laatste avondmaal wordt gemaakt met kinderen en volwassen mannen met roze kinderjasjes als gewaad. Alleen is niet iedereen hier heilig. In het midden is een heuse Judas aanwezig, een deelneemster die oorspronkelijk uit een ander team is gestapt omdat de mentaliteit haar niet beviel. De groep is uit elkaar gevallen na haar verraad. God sta haar bij.

 

 

Het einde kroont de Kwiz
De quiz begint tegen het einde te lopen. Elk groepje moet het ingevulde boekje vóór 23:30 inleveren, anders worden ze gediskwalificeerd. Rondom de Oude Tol rennen overal mensen met rode bags waarin de vragen van hun team zitten. Langsfietsende mensen kijken nog achterom om te begrijpen wat er gebeurt. Ondanks de haast geeft de organisatie aan dat er eigenlijk nog nooit iemand te laat is geweest. Nadat de boekjes, of eerder boekwerken, zijn ingeleverd, zijn er hier en daar nog wat nabesprekingen over het juiste aantal deelnemers, nog voor de spelconclusie: 20 is te weinig, maar 22 is makkelijk. Sommigen gaan slapen en anderen de kroeg in, maar iedereen is in spanning voor de uitslag en de feestavond op 12 april.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in