
Bollenstreek – Met de campagne ‘Terug voor de klas’ willen verschillende onderwijsorganisaties het lerarentekort in het basisonderwijs in de Duin- en Bollenstreek terug dringen. De campagne is een initiatief van negen onderwijsinstellingen in deze regio.
Het gebrek aan leraren is al jaren een probleem. Landelijk is er een tekort van 9,5 procent. Hoeveel dat in deze streek is, is niet duidelijk. Volgens Omar Ramadan, voorzitter College van Bestuur van Sophia Scholen in de Duin- en Bollenstreek, merken leerlingen op basisscholen er niet veel van, omdat de gaten opgevuld worden door leraren die meer uren maken om de boel op te vangen.
Ramadan zegt dat dit probleem niet alleen specifiek voor het onderwijs geldt: ‘Je ziet het in allerlei sectoren. In de bouw, gezondheidszorg en bij de politie zie je dezelfde problemen. In het middelbare onderwijs zoekt men ook met alle macht naar docenten, maar het tekort is in het basisonderwijs het grootst.’
Het is niet de eerste keer dat er een campagne wordt gestart. De eerste campagne was vooral gericht op iedereen die interesse heeft in voor de klas staan. Toen was er de mogelijkheid om een dagje op een school mee te lopen. Deze nieuwe campagne is bedoeld voor professionals die al een bevoegdheid hebben en al eerder in het onderwijs hebben gewerkt.
Sinds de start van de campagne heeft zich volgens de organisatie een handvol docenten aangemeld.
Het wordt ook voor iemand die onderwijzer of onderwijzeres wil worden ook niet zo gemakkelijk gemaakt, ga je van school af met een havo diploma kom je nog niet zo makkelijk op de Pabo, moet je eerst nog een toelatings examen doen, met de gevolgen dat je na een jaar alsnog van de Pabo af moet omdat je het toelatings examen niet gehaald heeft, dat werkt ook niet motiverend om onderwijzer/res te worden dan haak je gauw af, en zo krijg je een leraren tekort, dus maak het even soepeler voor diegene die in het onderwijs willen
“omdat je het toelatings examen niet gehaald heeft”
Kan ik me niets bij voorstellen.
Omdat ze alles graag zo snel mogelijk opgeleid willen hebben schroeven ze de toelatingseisen op naar een, in mijn ogen, te hoog niveau.
Daarmee schieten ze zich in hun eigen voet!
Toelatingseisen omlaag om de instroom te vergroten en gewoon een extra jaar aan de opleiding toevoegen en meer stages laten lopen.
Stages weken ook nog eens extra motiverend om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen in het basis onderwijs!
EN, vanuit de stageplek gelijk aan de slag op de school waar de stage is gevolgd.
Creëer meer win/win situaties!
Er mogen echt eisen gesteld worden wil je een opleiding mogen en kunnen volgen aan de PABO. Hoe kun je les geven, kennis overdragen, als je als leerkracht niet over de basisvaardigheden beschikt? Er wordt nog steeds door een aantal mensen gedacht, dat lesgeven een appeltje-eitje is.