Hillegom – De eigenaar van Villa Santwyck heeft een sloopvergunning voor het gebouw aangevraagd. Het pand aan de Wilhelminalaan is veelbesproken omdat het in slechte staat verkeert, maar wel een voor Hillegom karakteristieke uitstraling heeft. Herhaaldelijk zijn er vragen gesteld door de gemeenteraad over het pand. De gemeente Hillegom laat weten dat de aanvraag momenteel in behandeling is.


Aangezien het gaat om een pand met cultuurhistorische waarden en deze waarden ook zijn vastgelegd in het bestemmingsplan (omgevingsplan “Buitengebied en de Zanderij”), zal de aanvraag in ieder geval ter advies worden voorgelegd aan de erfgoedcommissie voordat er een besluit wordt genomen. Het college van B & W is, ongeacht welke ontwikkeling er plaats zal gaan vinden, voorstander van behoud van Villa Santwyck, aldus de gemeente in een reactie.

7 REACTIES

 1. Jammer dat we niet inventiever zijn dan slopen.

  Hadden we niet ook een vereniging “Vrienden van oud Hillegom??”

  Sloop en appartementen plaatsen zal vast financieel gunstig zijn voor de eigenaar maar denk eens aan het huidige gebouw ombouwen naar bijvoorbeeld een knarrenhof.

  Gemeente: Doe je werk en neem het over en schrijf een ideeenwedstrijd uit!

  Niemand wil dit prachtige gebouw kwijt

 2. Eigenaars van monumentale panden kunnen niet aangesproken worden op onderhoud van hun pand. Is ook zinloos omdat de gemeente/monumentencommissie geen mogelijkheid heeft de eigenaar te helpen of te dwingen. Monumenten bepalen wel of bewoners en bezoekers zich op hun gemak voelen in een gemeente met monumenten.

 3. Het is natuurlijk jammer, maar slopen lijkt mij een realistische optie. Het pand wordt al meer dan 20 jaar niet meer officieel bewoond. Het is in dusdanige vervallen staat dat het nooit gaat voldoen aan de moderne eisen. En wat wil je er dan van maken, een villa voor een welvaardig gezin? Een appartementen complex met alle eisen van dien?
  Zet er wat moois nieuws op, wellicht in de stijl van het oude gebouw, maar dan up to date.
  Nogmaals jammer van het oude, maar niet zo in het verleden blijven hangen, tijd voor wat nieuws.

 4. Dan moeten we toch maar op vakantie naar het buitenland om van monumenten genieten?
  Daar worden monumenten wel gewaardeerd om hun historische waarde voor de gemeenschap.

 5. Jammer, weer een historisch pand dat wordt afgeschreven. Wanneer geen vergunning verleend wordt, zal de fik er wel weer ingaan zoals bij eerdere historische panden zonder sloopvergunning in het verleden is voorgekomen. Oppassen dus!

 6. Vooruitlopend op het besluit van de gemeente is de kap van bomen op het terrein in het wilde weg al begonnen. Lang leve de vooruitgang!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in