Teylingen – Waar het terrein rond Kasteel Teylingen er normaal rustig bij ligt, lopen dit weekend grote, stoere Vikingen rond. Ook al zijn de handelaren, boogschutters en krijgers stiekem hobbyisten, ze lijken net uit de vroege middeleeuwen te komen. Stichting Beheer Kasteel Teylingen organiseert het speciale themaweekend. 

‘We proberen zo goed mogelijk een militair kamp uit te beelden’, vertelt krijger Kevin. De harde wind op zaterdagochtend helpt niet mee bij het bereiken van zijn doel. Hoewel de keuken nog overeind staat, is de voortent na een harde windvlaag omgewaaid. ‘Een kampement in ruïne’ , zoals de Belg het zelf grappend beschrijft. De zwaarden en schilden liggen om hem heen op de grond. ‘Als je op school leert over geschiedenis, is het voornamelijk gebaseerd op data. Heel veel details gaan verloren’, vertelt hij. Door deze periode zo te presenteren hoopt hij dat de verhalen niet verloren gaan en nieuwe verhalen wellicht ontdekt worden. ‘In deze periode was nog niet zoveel vanzelfsprekend, dat maakt juist deze tijd zo leuk’, vertelt hij. 

‘We willen het cultureel erfgoed van de Bollenstreek laten leven en beleven’, vertelt voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Teylingen, Gerard Rutgrink. Door dit evenement te organiseren hoopt Rutgrink te voorkomen dat de impact van de Vikingen in de Duin- en Bollenstreek wordt vergeten. ‘We zien gelukkig dat we veel jonge gezinnen aantrekken. We hopen dus dat deze groep steeds meer geïnteresseerd raakt hierin.’

De foto’s zijn van Charles Nieuwenhuizen:

 

Benieuwd wat de rol van de Vikingen in de Duin- en Bollenstreek was? Verslaggever Nick Vink ging langs bij Kasteel Teylingen en nam een kijkje bij de Vikingen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in