Bollenstreek – De organisatie van bloembollenbedrijven, de KAVB, reageert op een brief van een inwoner die zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid door het telen van bloembollen. De KAVB somt in een brief aan college van B & W en gemeenteraad op welke maatregelen de sector al genomen heeft en nog steeds doet.
‘Als sector zijn we al vele jaren bezig met het verduurzamen van de teelt, maar we zoeken ook nadrukkelijk contact met onze omgeving. Telers zoeken contact met aanwonenden, informeren de omgeving en organiseren open dagen’, schrijven ze. Volgens de KAVB worden in de bloembollensector dezelfde middelen gebruikt als die in de akkerbouw om voedsel te produceren. De door de landbouw gebruikte gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak strenger getest dan menig medicijn, schrijft de kwekersvertegenwoordiger.
Verder wordt verwezen naar projecten waaraan wordt deelgenomen. De onderzoeken die gedaan worden en de financiële bijdrage die telers elk jaar betalen voor onderzoek. De ziekzoekrobot en onkruidrobot zijn voorbeelden van nieuwe technieken. Ze benadrukken in dialoog te willen met de omgeving, beleidsbepalers uit te nodigen en de verontruste briefschrijver, daar willen ze ook graag mee in gesprek.
Goede argumentatie ook: “De door de landbouw gebruikte gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak strenger getest dan menig medicijn, schrijft de kwekersvertegenwoordiger”. Welke medicijn refereert de vertegenwoordiger c.q. lobbyist naar? Vaseline? Paracetamol? Of een kankermedicijn?
Bij medicijnen wordt ook gekeken naar de lange termijneffecten. Bij pesticiden is dat niet bekend maar mag het wel gebruikt worden omdat het direct effectief is. Dat vergeet men voor het gemak even te vermelden.
Ook het feit dat ze bloementeelt vergelijken met akkerbouw slaat natuurlijk nergens op. Voedsel is een primaire behoefte, die gare bollen die net aan 1 week bloeien is overbodige luxe. 9 maanden per jaar is het hier in Lisse een grote dorre vlakte. Anyhow; mij hebben ze niet overtuigd dat bollen en streek op de lange termijn verenigbaar zijn.
Goede argumentatie ook: “De door de landbouw gebruikte gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak strenger getest dan menig medicijn, schrijft de kwekersvertegenwoordiger”. Over welk medicijn heeft de vertegenwoordiger c.q. lobbyist het? Vaseline? Paracetamol? Medicatie tegen Hotchkin? Buiten dat wordt een medicijn toepast op een enkel persoon, die pesticiden worden rücksichtslos in de openbareruimte rondgespoten waarbij de omgeving mag meegenieten. Bij medicijntesten wordt ook naar de langetermijn effecten gekeken, bij pesticiden is dat lang niet altijd bekend maar wordt het wel vrijgegeven voor gebruik.
Verder slaat die vergelijking met akkerbouw ook helemaal nergens op. Voedsel is een basisbehoefte; bloemen die net aan een week in een vaas staan is overbodige luxe. Het is hier in Lisse 9 á 10 maanden per jaar een grote dorre vlakte.
Anyhow; mij hebben ze niet overtuigd dat Bollen en Streek op de termijn verenigbaar zijn.
Je kan als teler niet recht praten wat krom is. Gif is gif. Bart verwoordt het prima.
“De door de landbouw gebruikte gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak strenger getest dan menig medicijn, schrijft de kwekersvertegenwoordiger”
Medicijnen worden ook niet in deze hoeveelheden in het rond gesproeid!
Dit zijn kulargumenten die het goed doen bij iedereen die niet langer dan 2 minuten nadenkt
Gewas bestrijdingsmiddellen kunnen echt niet meer. Glysofaat doodt alles, vroeger zag je nog aan je voorruit geplakte dode vliegen bijvoorbeeld. Helaas zijn ze goed in het lobbywerk. De tijden zijn anders en de bollenstreek moet op termijn op zoek naar een andere invulling en naar een andere naam. Steek daar nu energie in.
Op termijn moet er van alles gebeuren voor en door de bollenteelt en kwekers?! Dit is het omdraaien van waar het eigenlijk om zou moeten gaan. Bewoners moeten beschermd worden niet bollen!
Ik zou graag willen weten waar er wordt gesproeid wanneer dit gebeurt en met wat precies. Openheid van zaken lijkt me van groot belang. En dan stoppen met die gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, direct en niet pas in 2030. Lijkt me logisch toch?!
Aan alle inzenders die vraagtekens hebben, ga dan in gesprek met afgevaardigden van de telers!
De tijd van parathion en DDT is al een tijdje achter de rug, ook telers/kwekers zijn bezig met het klimaat!
Ik heb nog niemand horen klagen over groente van de groentetuintjes die gekweekt worden op al dan niet vervuilde bollengrond.
Ik zat van de week programma te kijken over papua nieuw guinea.als je dan ziet wat een medicijnen of andere middelen ze vinden in de planten en bomen omziektes te bestrijden of te genezen zuo ik zeggen kijk ook eens verder dan je neus lang is.