Teylingen – De gemeente Teylingen start gesprekken met inwoners over het vinden van een geschikte locatie voor de opvang van asielzoekers. Met de recente invoering van de spreidingswet, moeten er 252 asielzoekers worden opgevangen in Teylingen. Een definitieve beslissing over waar de asielzoekers worden gehuisvest, volgt eind dit jaar.

Momenteel beschikt de gemeente echter nog niet over een geschikte locatie voor dit aantal asielzoekers. Daarom vraagt de gemeente haar inwoners om mee te denken over mogelijke locaties waar de gemeente nog niet aan heeft gedacht. Daarbij vraagt de gemeente ook hoe ervoor gezorgd kan worden dat het past in de omgeving en dat de mensen die er komen goed worden opgevangen.

Het college van Teylingen wilt eerst input van de gemeenteraad over de vereisten voor een opvanglocatie en welke doelgroepen er moeten komen. Maar ook het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers), de provincie en wet- en regelgeving bepalen allemaal waar en hoe vluchtelingenopvang plaatsvindt. Het COA werkt samen met de gemeente en stelt regels op over zaken zoals geld, veiligheid en hoe makkelijk het is om er te komen. Dit betekent dat de gemeente op zoek moet naar geschikte locaties die groot genoeg zijn en voor minstens vijf jaar kunnen worden gebruikt.

De planning van de gemeente Teylingen voor het opvangen van asielzoekers is als volgt:

 • Op 15 en 25 april bespreekt het college met de raad welke belangrijke punten moeten worden overwogen bij het kiezen van een plek voor een opvanglocatie.
 • Halverwege mei kunnen de bewoners hun mening geven over deze punten. Dit gaat vooral over hoe de opvanglocatie in de buurt past. Hiervoor wordt een groep samengesteld waar bewoners zich eind april voor kunnen aanmelden.
 • Daarna zal het college in juni de belangrijke punten en een beslissingskader vaststellen voor het vinden van een locatie.
 • In juni kunnen bewoners via een online formulier op de website suggesties doen voor mogelijke locaties. Deze locaties moeten wel aan de vastgestelde punten voldoen.
 • Deze mogelijke locaties worden toegevoegd aan de plaatsen die de gemeente zelf al heeft gevonden in een snel onderzoek. Het totale aantal locaties per dorpskern wordt bekendgemaakt en vervolgens beoordeeld op basis van de punten. De locaties die afvallen krijgen dan bericht. Hieruit volgt een korte lijst die aan het COA wordt voorgelegd en daarna openbaar wordt gemaakt.
 • Het college kiest dan de meest geschikte locatie uit de opties op de korte lijst en presenteert dit in het najaar aan de raad tijdens één of meerdere bijeenkomsten.
  De raad controleert of de gekozen locatie ook voldoet aan de voorwaarden.
 • In november wordt de locatie definitief gekozen. De gemeente gaat dan samen met het COA in gesprek met de betrokkenen, waaronder de directe omwonenden van de gekozen opvanglocatie. Bewoners kunnen dan meedenken over hoe de opvang in de omgeving wordt gerealiseerd.

Verslaggever Daan Baijer vroeg aan wethouders Marlies Volten en Elsbeth Koek van de gemeente Teylingen hoe ze aan de eisen van de spreidingswet gaan voldoen:

5 REACTIES

 1. Waar hebben jullie het over normale opvang voor urgente gevallen omtrent wonen is er niet eens voor Nederlanders.
  En alle deuren gaan open voor derde landers en asielzoekers .
  Nog meer problematiek das wat hiervan komt !
  Opvangen in de regio ipv Nederland voller en voller maken !
  We willen niet naar 20 miljoen mensen in Nederland.
  Daar gaat het nu rasse schrede heen 1 miljoen mensen die erbij zijn gekomen in afgelopen 10 jaar ! #belachelijk

 2. Helemaal mee eens Bulsy. Het is niet alleen huisvesting….maar ook onderwijs,gezondheidszorg, overlast,criminaliteit,en onderhoud. Nederland is gewoon aan z’n max…

 3. Terrein van Sporto nabij de VAB ligt al poosje klaar om er wooneenheden op te zetten voor starters.. en div mensen in nood..maar nee dat wordt vast gedaan voor nieuwkomers.. en maar blijven proppen en proppen.. wat een benauwende gekte.

 4. Vol is vol. Er is geen plek meer. Let maar op, als deze plek is aangewezen en vol is komt de volgende lading gelukzoekers.

 5. Gezien de vergrijzing en de vele openstaande vacatures, lijkt het mij logisch dat nieuwkomers een positieve rol kunnen spelen. Dan moeten ze wel goed begeleid worden en niet jarenlang moeten wachten en stilzitten totdat ze eindelijk iets mogen doen in de zin van werken, Nederlands leren en/of naar school kunnen gaan. Dat veroorzaakt de grootste problemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in