Julia Schuiling schreeuwt het uit nadat TOP zich plaatst voor de finale van de play-offs voor promotie naar de Korfbal League (foto: Rene van Dam/Orange Pictures).

Sassenheim – TOP/IAA Fresh heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de finale van de play-offs voor promotie naar de Korfbal League. De Sassenheimers waren in een spannende wedstrijd te sterk voor DSC: 17-18. Door de overwinning van TOP mogen de rood-witten het zaterdag in de PKC-Hal opnemen tegen Unitas, die verrassend won van AW.DTV.

De derde, beslissende wedstrijd begon met een minuut stilte voor de recent overleden rasvrijwilliger Peter Tiggelman. Tiggelman was al erg lang actief bij TOP en werd in 2018 benoemd tot erelid. Ook was hij de vader van Thomas Tiggelman, die deel uitmaakt van de huidige selectie van TOP.

Na dit indrukwekkende en prachtige gebaar begonnen beide ploegen aan de wedstrijd. TOP won zaterdag de tweede ontmoeting tegen DSC overtuigend met 20-18 en liet dat sterke spel ook in de openingsfase van de beslissingswedstrijd weer zien. De Sassenheimers kwamen al snel op een 1-4 voorsprong, mede door drie goals van Nick Pikaar. Aanvallend liep het niet bij DSC: de enige goals kwamen in de eerste tien minuten van broer en zus Robert en Maaike Roubos. Het trainersduo Blok en Van der Kruijs besloot daarom de Eindhovense verdediging anders in te delen, waardoor Pikaar verdedigd zou worden door Coen Spoor in plaats van Timo de Wit. Laatstgenoemde leek namelijk maar weinig grip te krijgen op het spel van de routinier van TOP.

Het was een goede zet van de staf van DSC, want de Eindhovenaren kwamen beter in de wedstrijd. Maud Smulders wist in korte tijd twee keer achter elkaar te scoren, waardoor de voorsprong van TOP ineens als sneeuw voor de zon was verdwenen (6-6). Het momentum kwam bij DSC te liggen, waar TOP in de openingsfase heer en meester was in sporthal De Vijfkamp. Ondanks dit overwicht in het veld wisten de Eindhovenaren de voorsprong niet te pakken, doordat veel schoten niet in de korf wisten te belanden. TOP rechtte de rug en ging door goals van Heijink en Jagtman met een 7-9 voorsprong de rust in. Het grote verschil lag in de eerste helft in het aantal genomen schoten: TOP had 60 keer aangelegd in het eerste bedrijf, waar DSC dit maar 45 keer deed.

De thuisploeg moet echter een donderspeech hebben gekregen, want de Eindhovenaren kwamen erg sterk uit de rust. Binnen de kortste keren was de achterstand weggepoetst, waardoor de wedstrijd weer alle kanten op kon. DSC kwam na zeven minuten gespeeld te hebben in de tweede helft zelfs voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong. Robert Roubos schoot DSC met zijn vijfde goal op 11-10. Deze voorsprong werd een minuut later zelfs uitgebreid door Maaike Roubos, die beter in de wedstrijd begon te komen door het uitvallen van haar persoonlijke verdedigster, Fenna Jagtman. Jagtman verliet het veld al vroeg in de tweede helft met een hoofdblessure, maar haar vervangster Van der Willik had het een stuk lastiger met de routinier van DSC. TOP zat ondertussen als team ook in een mindere fase, want zowel aanvallend als verdedigend was DSC na twaalf minuten de baas. Met een tussenstand van 14-11 begon het publiek in Eindhoven langzaam geloof te krijgen in een overwinning voor DSC. Echter kwam TOP, vrijwel uit het niets, terug in de wedstrijd. In korte tijd zorgden Schuiling, Winter en Pikaar (2) voor een comeback. Door een tussentijdse goal van Anne de Kok aan Eindhovense zijde gaf het scorebord met nog zes minuten te spelen een tussenstand aan van 15-15. De spanning was om te snijden in sporthal De Vijfkamp, waar het publiek bij elk schot aan beide kanten de adem inhield.

Thimo Winter viert zijn treffer, waardoor TOP terug weet te komen in de wedstrijd (foto: Rene van Dam/Orange Pictures).

Het was DSC die als eerste wist te scoren. Waar De Wit een minuut eerder een vrije worp miste, wist Anne de Kok de thuisploeg wel op voorsprong te zetten. De Eindhovenaren kregen vervolgens meerdere kansen op de 17-15, wat de nekslag had kunnen zijn voor TOP. Echter was het team van Blok en Van der Kruijs onzuiver in de afronding. TOP bleef in leven en greep deze kans met twee handen aan. Via Jill Heijink en Julia Schuiling kwamen de Sassenheimers op een voorsprong van 16-17. Nadat zowel TOP als DSC nog één keer scoorde kreeg Timo de Wit de laatste mogelijkheid op de gelijkmaker. Met nog twaalf seconden op de klok belandde zijn inzet echter op de korf, waardoor de wedstrijd gespeeld was. TOP vierde feest, DSC droop af.

De Sassenheimers nemen het zaterdag in de finale op tegen Unitas. De nummer vier van de competitie uit Harderwijk wist AW.DTV, die na de reguliere competitie bovenaan stond, verrassend uit te schakelen na drie wedstrijden. De twee finalisten spelen zaterdagavond om 20:00 één wedstrijd om uit te maken wie promoveert naar de Korfbal League. De verliezer van deze finale maakt vervolgens alsnog kans om te promoveren, door twee of drie wedstrijden te spelen tegen de nummer negen van de Korfbal League, KCC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in