Foto: Pixabay.

Bollenstreek – De arbeidsmarkt voor werkgevers in de kinderopvang in Holland Rijnland is zeer krap, door een groot tekort aan personeel. Dat blijkt uit ramingen van het UWV. Het aantal vacatures nam toe, terwijl het aantal werkzoekenden daalde.

Volgens het UWV waren er in de regio Holland Rijnland eind april dit jaar 22 werkzoekenden in de kinderopvang, terwijl dit er medio 2020 ongeveer 50 waren. Daarnaast steeg het aantal vacatures voor (pedagogisch) medewerker van 50 in 2020 naar 250 eind 2022.

Door kabinetsplannen om voor werkende ouders de kinderopvang bijna helemaal te vergoeden, verwacht het UWV alleen nog maar meer ouders die een beroep gaan doen op de kinderopvang. Dit zou volgens AFB Research, een onderzoeksbureau in Delft, leiden tot een personeelstekort van 1100 mensen in de regio Holland Rijnland in 2032.

Verschillende instellingen zijn bezig met oplossingen. Zo wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bijvoorbeeld de zij-instroom en doorstroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in kraptesectoren bevorderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in