LISSE – Van de nabestaanden hoefde hij geen straf meer te krijgen, maar de rechtbank vond het toch nodig. Een 46-jarige pakketbezorger heeft een taakstraf van 170 uur en een voorwaardelijke rijontzegging opgelegd gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Lisse. Bij de straf werd meegewogen dat de nabestaanden van het slachtoffer veel hebben gehad aan een gesprek met de verdachte.
Op 13 oktober 2022 was de verdachte bij een appartementencomplex in Lisse om daar een pakketje af te geven. Hij parkeerde de bestelauto met de neus richting de hoofdingang, leverde zijn pakketje af en ging terug.
Met de bestelauto reed hij vijftig meter achteruit in de richting van een parkeerterrein, toen op hetzelfde moment een 78-jarige vrouw uit Voorhout vanaf de stoep overstak naar dat terrein. Ze kwam ten val, werd overreden door de bestelauto en is ter plaatse aan haar hoofdletsel overleden.
De pakketbezorger verklaarde tijdens de eerste zitting in januari dat hij het slachtoffer niet heeft gezien. Hij zei dat hij bij het achteruitrijden in allebei zijn spiegels heeft gekeken en dat hij zachtjes reed.
De uitspraak na die zitting werd uitgesteld omdat de nabestaanden graag aanwezig wilden zijn. Zij waren namelijk niet ingelicht over de eerste zittingsdatum. Eerder deze maand ging de zaak verder en waren ook de nabestaanden erbij. Ook gingen zij, op initiatief van de verdachte, met hem in gesprek voor de zitting.
‘Uit de verklaring van de zoon van het slachtoffer bleek dat dit gesprek hem en zijn tante goed hebben gedaan. Het gesprek heeft bijgedragen aan hun rouwverwerking. De nabestaanden hebben voorgesteld dat de verdachte geen straf meer hoeft te krijgen’, zegt de rechtbank.
De rechtbank oordeelt echter dat de zaak vanwege de ernst van het feit niet zonder strafdoel kan worden afgedaan. Volgens de rechtbank heeft de pakketbezorger een ‘ernstige verkeersfout’ begaan en had hij gezien de omstandigheden voorzichtiger moeten zijn. ‘Het rijgedrag was aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Daarom heeft de verdachte schuld aan het ongeval. Het leed dat de verdachte de nabestaanden heeft aangedaan is groot en hun verlies is ingrijpend.’
De pakketbezorger is veroordeeld tot een taakstraf van 170 uur. Ook krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar, met een proeftijd van twee jaar. De man is bezig met het halen van zijn groot rijbewijs, wat voor de rechtbank extra reden is om het belang van voorzichtigheid in het verkeer te onderstrepen.
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf nadrukkelijk rekening gehouden met de uitkomst van het mediationgesprek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in