Lisse – Het eerste exemplaar van het boek De Lisser Poelpolder, 400 jaar geschiedenis en verandering, is officieel overhandigd aan Rogier van der Sande, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit boek is uitgegeven ter ere van de rijke geschiedenis van de Poelpolder, die in 1624 werd drooggelegd. De Vereniging Oud Lisse heeft het initiatief genomen om deze geschiedenis vast te leggen voor toekomstige generaties. Het boek is samengesteld door een groep vrijwilligers die drie jaar lang onderzoek hebben gedaan naar documenten, foto’s en andere bronnen.
Het boek biedt een uitgebreid overzicht van de veranderingen die het landschap van de Poelpolder heeft doorgemaakt, vanaf de ijstijd tot nu. In 1615 had het dorp Lisse slechts 1.000 inwoners, terwijl dat aantal in 2024 is gegroeid tot ongeveer 23.442. Het boek schenkt aandacht aan de geschiedenis van het dorp en de gemeenschap rondom 1624, het besluitvormingsproces rondom de drooglegging, de betrokken personen en de technische uitdagingen die bij het droogleggen kwamen kijken.
Ook de sociale geschiedenis van het gebied komt aan bod, met verhalen over de mensen die door de eeuwen heen in de polder hebben gewoond en gewerkt, waaronder de huidige boeren. Een van de prominente verhalen gaat over het oudste gebouw in de polder, waar zes generaties van de familie Langeveld hebben gewoond. Een nazaat van deze familie heeft zelfs meegewerkt aan het boek.
Daarnaast wordt de invloed van de woningnood na de Tweede Wereldoorlog op de woningbouw in de polder vanaf de jaren 60 belicht. De toenmalige burgemeester Theo de Graaf speelde een belangrijke rol bij de goedkeuring van de bouwprojecten in de polder. Het boek beschrijft de instroom van bewoners uit Leiden en de bouwprojecten die vanaf 1963 zijn gepland en uitgevoerd tot aan 2005. Vandaag de dag bestaat de Poelpolder voor ongeveer 50% uit woningen en voor de andere helft uit landbouwgrond, waarbij de huidige woningnood ook een belangrijk thema vormt.
De feestelijke overhandiging vond plaats in de Bibliotheek Lisse, in aanwezigheid van burgemeester Lies Spruit en drie wethouders, waaronder Heleen Hooij uit Sassenheim, aangezien het uiterste punt van de polder in Sassenheim ligt. Burgemeester Spruit sprak enthousiast over het boek en benadrukte het belang ervan voor toekomstige besluitvorming. Ze kondigde aan dat elk van haar wethouders een exemplaar van het boek zal ontvangen en dat ze hen zal aanmoedigen het grondig te lezen.
Het boek is daarmee niet alleen een eerbetoon aan 400 jaar geschiedenis van de Lisser Poelpolder, maar ook een waardevolle bron voor het begrijpen van de ontwikkelingen en uitdagingen die dit gebied in de toekomst zullen blijven vormen.