Bollenstreek – Ondanks het verlagen van het waterpeil kon het Hoogheemraadschap van Rijnland eerder deze maand niet voorkomen dat straten en kelders onderliepen. Volgens een woordvoerder was de extreme regenval wel voorspeld en is er op tijd op ingespeeld, maar het heeft niet kunnen voorkomen dat mensen natte voeten kregen. 

Volgens Coördinator Peilbeheer Jan-Willem van Kempen moeten mensen zich zorgen maken bij hevige regenval: ‘Klimaatverandering komt op ons af en daar moeten we ons bewust van zijn.’ Volgens Van Kempen kunnen mensen zelf ook meer doen om hun huis te beschermen tegen wateroverlast. Zo kunnen mensen ervoor kiezen om hun tuin niet volledig te bestraten, zodat de regen via de grond afgevoerd kan worden. 

Bij het Hoogheemraadschap in Leiden houden mensen de waterstanden dag en nacht in de gaten. Bekijk de video voor een inkijkje achter de schermen bij Hoogheemraadschap van Rijnland. 

10 REACTIES

 1. Ze moeten de sloten en vaarten eens goed uitbaggeren..maar dat kost teveel. Je ziet overal na duikers waar het hard stroomt dat er een zandheuvel ontstaat.

  • Het onderhoud aan de boezemwater is slecht. De waterplanten en exoten gaan woekeren. Duikers slibben of groeien met dicht. Er wordt niets gedaan.
   Neem maar contact met mij op.

 2. Heb weinig overlast van het water, woon op een dijk, ben altijd blij als het regent, want dan hebben mijn planten voldoende water.
  Maar er worden veel sloten niet schoon gemaakt en groeien dicht.
  Ook wordt er veel gebouwt in de randstad, met gevolg wegen en bestrate tuinen.
  Dus het water kan bijna de grond niet meer in.
  Plus doordat er meer gebouwd wordt, dus meer afvoer van de woningen, zijn de rioleringen te smal geworden. En bij een flinke regenbui kan het riool het niet meer verwerken. HET LIGT NIET AAN HET KLIMAAT, MAAR AAN ONS.

  • U ziet het goed, mensen creëren ander omstandigheden, en geven dan klimaat de schuld. Gewoon stemmingmakerj! 🙁

 3. Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Instanties, zoals o.a. gemeentes en hoogheemraadschappen hadden al lang preventieve maatregelen kunnen en moeten nemen. De klimaatverandering is niet van gisteren.

  • Klopt helemaal, er wordt al jaren over gesproken maar omzetten in doelmatige oplossingen zien we niet.

 4. Vroeger had mensen een waterput bij huis waarom wordt nu meer gedaan je kan de straat schoonhouden en planten water gegeven

 5. Er wordt slecht onderhoud aan het boezemwater uitgevoerd, waterplanten en exoten woekeren, duikers zitten dicht.

 6. Als er maar door gebouwd wordt krijgt Nederland nog meer last van hoogwater stroom tekorten en stikstof overschotten.
  Maar met ca 50.000 nieuwkomers per jaar is het dweilen met de kraan open. Iedereen weet het maar niemand doet wat.
  Populair is lief zijn, toelaten en over de bol strijken. Owee als je dat niet doet. Een (gesubsidieerd leger) van advocaten staat klaar om in te grijpen.
  Tijd voor verandering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in