Noordwijk – In de omgeving van voetbalvereniging Noordwijk en middelbare school Northgo College zijn vermoedelijk ‘verkopers’ actief die kinderen het zogenoemde snus willen aansmeren. Volgens de club kreeg ‘een behoorlijk aantal kinderen’ het verslavende tabaksproduct van onbekende jongeren aangeboden.

Snus zit vaak in een gekleurd, hip doosje. De inhoud ruikt smakelijk en het lijkt op snoep, wat het aantrekkelijk maakt. Maar wat is het eigenlijk? Snus, ook wel zuigtabak genoemd, ziet er uit als een theezakje dat je onder de bovenlip stopt. Zo krijg je nicotine binnen, zonder te roken. Het is een populair fenomeen in Zweden, het enige land binnen de Europese Unie waar snus niet verboden is.

Uit een video van de politie blijkt dat je na het gebruiken van slechts drie zakjes al verslaafd kunt raken. Een zakje snus bevat zestien milligram nicotine, dit staat gelijk aan het roken van twintig sigaretten tegelijkertijd.

In ruil voor een crimineel klusje

De politie zegt te horen van jonge kinderen dat zij bijvoorbeeld op school worden benaderd om de snus te gebruiken. Hun doel is de kinderen verslaafd te maken en ze te gebruiken voor criminele klusjes. Jonge kinderen worden op die manier langzaam de criminaliteit ingetrokken, legt de politie uit.

Daar komen de gezondheidsrisico’s ook nog bij. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt onder meer voor beschadiging aan het zenuwstelsel en hartritmestoornissen.

Op sociale media plaatste de voetbalvereniging ook berichten over de mogelijke snus-praktijken. Inmiddels heeft de club in samenspraak met de politie besloten de waarschuwingen te stoppen ‘om het niet groter te maken dan het is’.

Het Northgo College, dat naast de voetbalvereniging ligt, laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de verkoop van snus in de omgeving. ‘Het is aan de orde geweest in een breed overleg dat de school voert, waarbij ook de wijkagent betrokken is. Wij hebben zelf geen signalen ontvangen dat onze leerlingen snus hebben gekocht.’

Eén melding

De politie zegt één melding te hebben ontvangen van snus dat zou zijn aangeboden in de omgeving, maar laat weten dat uit onderzoek is gebleken dat niet onomstotelijk bewezen kan worden dat het daadwerkelijk om snus gaat.

Volgens de politie zijn er vooralsnog geen feiten die er op wijzen dat dit alles daadwerkelijk aan de hand is in de omgeving van de voetbalvereniging en middelbare school. Wel zegt de politie locaties waar jongeren samenkomen in de gaten te houden.

Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.

Hieronder een waarschuwingsfilmpje van de politie:

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in