Hillegom – De Stichting Vrienden van Oud Hillegom (SVvOH) wil dat de Oude Beek, het aangrenzende fietspad en de daaraan grenzende meidoornhaag als uniek cultuurhistorisch Hillegoms Landschap een beschermde status krijgen. Dit vragen ze in een brief aan B&W en de gemeenteraad van Hillegom. Een eerder verzoek hiertoe leverde niets op.

Volgens de SVvOH is deze status nu heel belangrijk. Het bestuur van de vorig jaar opgerichte volkstuinvereniging De Oude Beek wil uitbreiden langs de Oude Beek. Daarbij zou de historistische meidoornhaag het loodje leggen. De volkstuiniers zijn bereid een nieuwe haag terug te planten, maar daar wil de SVvOH niet van horen. Verbreding van het tussen de van den Endelaan tot de 3e Loosterweg liggende fietspad zou volgens de SVvOH betekenen dat het fietsverkeer aanmerkelijk zal toenemen ten koste van de wandelaars. Ook zijn de Vrienden bang dat de historische Kwakel, de smalle ijzeren oeververbinding, dan niet meer sterk genoeg is.

Aan B&W en de gemeenteraad doen ze een oproep nee te zeggen tegen de uitbreidingsplannen van de volkstuinvereniging door het gebied de beschermde status te verlenen.  

Volkstuinvereniging de Oude Beek was niet bereikbaar voor een reactie, maar de gemeente Hillegom bevestigt dat de volkstuinvereniging het plan heeft een weg aan te leggen om de tuinen toegankelijker te maken. Dat zou het oude landschap volgens de gemeente niet aantasten. De eigenaar van de grond is de kerk. Het bisdom zal nog toestemming moeten geven voor dit plan, aldus Hillegom.

9 REACTIES

  1. Een weg aanleggen naar de volkstuintjes wat een idee zeg? We willen stikstof en vervuiling terugdringen, groenvoorziening en bomen planten dacht ik of heb ik het nu verkeerd? Wat dacht je om de haag wat smaller te maken want fietsen kan je daar meer nauwelijks en wandelen kan op het brede zandpad prima, dus naast elkaar bestaan. Het asfalt repareren vanaf de Wilhelminalaan zou een zege zijn om geen verzwikte enkelblessures op te lopen en aanhelen want het is nu zo afgebrokkeld dat je er nauwelijks meer kunt fietsen zonder van je zadel af te stuiteren. Even uitwijken voor elkaar als wandelaar en fietser is een kleine moeite op dat stukje tot aan de doorgang bij de nieuwe volkstuin. Als je van een volkstuin wil genieten en gezonde groente wil eten en van de natuur (als je het zo kunt noemen), dan ga je er toch met de fiets ipv met een auto naartoe, kom op met een E-bike ben je er zo. Tegenwoordig kan je veel vervoeren in een bakfiets of van die prachtige aanhangers achter een fiets als je ladingen groente zou willen meenemen. Dus kom op mensen laten we nu een niet egoïstisch en lui zijn en ga op de fiets ernaar toe. Voldoen we ook gelijk aan de gezondheid en bewegingssuggesties van de Overheid. Het kan toch niet waar zijn dat we dit mooie stukje Hillegom voor ons eigen belang van dus de zogenaamde natuur liefhebbers die een volkstuin hebben, op gaan geven. Of zijn we zo luit geworden? En als je slecht ter been, want dat zal ook wel weer een argument zijn, dan kan je je afvragen of je nog een volkstuin kunt onderhouden. Er staat nu al wel eens een auto bij de volkstuin wat al een slecht teken is. Het pad ernaar toe ligt vol met kuilen en wordt nog meer aan gort gereden en dat gebeurd ook met een asfalt weg. Dit nodigt alleen maar meer uit voor ongenode gasten met auto’s en brommers die daar niets te zoeken hebben en even gaan chillen en wat denk je van bollen toeristen! Er ligt al genoeg asfalt in Nederland. Het motto bezint eer ge begint lijkt me hier ook weer op zijn plaats. Ik hoop nog lang te kunnen genieten van de mooie oude Beek en de aangrenzende bollenvelden met hun geur ipv herrie en overlast van auto’s en brommers. Kortom gemeente Hillegom denk aan ons klimaat, milieu en bewaren van rust en ruimte voor mens en dier want ook die laatste worden ernstig aangetast!

  2. Wat maak iedereen zin druk er komt toch geen snelweg ze willen alleen het pad opknappen en dat mag wel ook zodat iedereen normaal kan daar want je breek nu je nek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in