foto's Charles Nieuwenhuizen

Noordwijk – Vattenfall windpark Hollandse Kust Zuid wordt vrijdag in gebruik genomen. Het park omvat 139 molens en ligt tussen Wassenaar en Zandvoort, 18 – 36 kilometer uit de kust. Het windpark moet 1.500 megawatt gaan opleveren, voldoende om anderhalf miljoen huishoudens te voorzien van energie. 

De windmolens zijn 251 meter hoog en de rotors hebben een diameter van 200 meter. Omdat het gevaar bestaat dat vogels zich te pletter vliegen tegen de ronddraaiende rotors, wordt op radar de vogeltrek in de gaten gehouden. Als grote groepen vogels langs vliegen wordt de snelheid van de rotors verlaagd of worden ze stilgelegd.  

Hollandse Kust Zuid is het eerste windpark ter wereld dat zonder subsidie is gebouwd. 

4 REACTIES

  1. Hoezo de vogeltrek in de gaten houden? Verven die uiteindes! Dat ze dat niet gewoon standaard hebben gedaan. Blijkt dat als je al 1 van de wieken zwart maakt dat het aantal vogel doden sterk verminderd zonder dat het effect heeft op de energie winning.

  2. Hopelijk komt er een orkaan die alles omblaast. Horizonvervuiling opgelost en zet die masten vervolgens neer op 40 km uit de kust. Horizon weer schoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in