Foto: Charles Nieuwenhuizen

Noordwijk – Windmolens op zee zijn zaterdag vanwege een massale vogeltrek boven de Noordzee vier uur lang stilgezet. Dit moet de vogels een veilige doortocht geven.

Bij de proef van zaterdag werden de windmolens op zee bij Borssele en Egmond aan zee stilgezet. Als de resultaten hiervan goed zijn, worden later dit jaar ook andere windparken, waaronder die bij Noordwijk, tijdelijk stilgezet tijdens de najaarstrek. Het tijdstip van stilleggen wordt bepaald door vogelexperts, een voorspellingsmodel van de Universiteit van Amsterdam en diverse vogelradars op de Noordzee.

Zij kunnen ongeveer twee dagen voordien de massale vogeltrek voorspellen, zodat er tijd genoeg is om de windmolens stil te zetten. Helemaal stilzetten lukt overigens technisch niet, de snelheid wordt teruggebracht tot twee rotaties per minuut.

2 REACTIES

  1. Eerst een bijdrage van een ton uit het Luchterduinenfonds, aan de diverse Noordwijkse instellingen waaronder BO en nu een verhaal over het stilleggen van de windmolens, voor de vogeltrek, wat een charmeoffensief en handig gebruikmaken van…..
    BO blijf neutraal!

  2. Wanneer zijn de resultaten dan goed? Wordt het aantal dode vogels geteld en vergeleken met voorgaande jaren? Of hebben ze iets anders bedacht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in