René (links) en Mark Korbee voor hun gesloten winkel annex showroom (Foto: Omroep West).

Hillegom – Aan de ene kant is er veel woningnood, aan de andere kant staan veel winkels en kantoorpanden leeg. Dus zou je zeggen: één en één is twee. In Hillegom hebben ze die som gemaakt. Steeds meer winkels worden omgebouwd, in het dorp waar de mensen nou eenmaal alleen voor de boodschappen komen. De rest van de inkopen doen ze op internet.

 

‘Hier komt mijn woonkamer met kookeiland’, zegt Mark Korbee als hij de oude winkel van zijn ouders inloopt. Vier weken geleden kregen zij vergunning om de showroom om te bouwen. ‘Niemand komt meer om een ringetje naar de winkel’, zegt zijn vader René, derde generatie installateur. ‘Dat is geweest. Alles gaat via het internet.’

 

In 1935 begon zijn grootvader in een oud dorpsboerderijtje aan de Hoofdstraat in Hillegom een smederij. Zoon Mark laat zien dat opa achter de zaak woonde. In het oude huis van de kachelsmid van toen is nu de berging bedacht. Het kantoor van zijn vader wordt zijn badkamer. En de winkel dus woonkamer.
Aan de vergunning kleven wel een paar voorwaarden. Naast voldoende parkeerruimte eist de omgevingsdienst uit naam van de gemeente ook dat er bouwkundig nog wat wordt verspijkerd. ‘Er moet wel een nieuwe pui in. Met driedubbel glas, want hiernaast is het terras van de buurman, een grillroom. Ik mag daar geen last van hebben, en zij niet van mij.’
De gemeente Hillegom heeft al een aantal jaren geleden ingezien dat het bollendorp geen dorp is waar mensen komen funshoppen. Mensen komen er heel gericht boodschappen doen. Dat verklaart ook waarom er zoveel winkels leeg staan in het dorp. Terwijl aan de andere kant ook in Hillegom grote woningnood is. Dat moet elkaar voor een deel kunnen opheffen, heeft het gemeentebestuur gedacht.
‘We maken daarom verschil tussen het kernwinkelgebied en de aanloopstraten’, zegt wethouder Karin Hoekstra (CDA, Ruimtelijke Ordening). ‘In de aanloopstraten mag je winkelruimte omzetten in woonruimte, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.’ In het kernwinkelgebied, dat is het stuk Hoofdstraat tussen de Oude Pomp en hotel Villa Flora, moet de begane grond winkel blijven maar er boven kunnen wel appartementen komen.
‘We zien ook steeds meer gebeuren dat eigenaren hun winkel willen ombouwen’, zegt Hoekstra. De voormalige tapijtzaak van Berg&Berg, de oude vestiging van kapper Eric en de oude drogisterij Labori aan de Hoofdstraat zijn onlangs tot huizen omgetoverd; de vroegere Schoenenreus (en daarvoor Klaver) krijgt boven nieuwe appartementen; voor de oude Hema en Schoonderbeek lopen de vergunningsaanvragen.
Bij de voormalige kachelsmid Korbee zijn tegenwoordig de moderne installaties niet aan te slepen maar is de showroom sinds een paar weken dicht. ‘Vooral sinds corona kwam er maar af en toe iemand in de winkel’, zegt René. ‘Maar als je bij mij een warmtepomp wilt kopen ben je volgend jaar misschien aan de beurt.’ Korbee heeft dan ook geen klagen, hij kan het werk nauwelijks aan.
Wat vinden de heren er dan van dat de winkel van hun (over-)grootvader woning wordt? ‘Mijn zoon gaat nu wonen in een prachtige woning’, zegt vader René, ‘En als hij eruit gaat kan ik er een goeie huur voor vragen, zo dicht bij het centrum.’ En zoon Mark? ‘Ik vond pas een oud krantenknipsel van mijn opa, van 50 jaar geleden. Die zei toen al: ‘Het is maar ouwe troep.’ Je moet met je tijd meegaan. En je doet iets aan de woningnood. Iedereen wil toch op zijn tijd op zichzelf wonen.’ Al is het – in zijn geval, heel luxe – onder het huis van zijn ouders.
Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in