Voorhout – Opgerookte sigaretten, lege plastic bekertjes en nog veel meer rommel. Met de najaarsfeesten in volle gang, liggen de straten er weer vol mee. Maar zaterdagochtend om 10:00 worden de gele hesjes, handschoenen en prikkers uit de kast gehaald door de vrijwilligers van Teylingen Schoon. Op de voorlaatste dag van de Voorhoutse feestweek is het World CleanUp Day.

Vooral de grote hoeveelheid plastic bekertjes in het centrum van het dorp zijn een doorn in het oog voor wethouder duurzaamheid en milieu, Heleen Hooij. Eind augustus lieten de Voorhoutse horeca-ondernemers weten geen gerecyclede bekers te gebruiken tijdens de feestweek. ‘Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Vorig jaar zagen we wat voor teringbende het was in Voorhout’, begint de wethouder fanatiek. ‘We hebben een half jaar met elkaar om de tafel gezeten. Op het laatst gaven de ondernemers aan graag mee te willen doen maar daar dit jaar nog niet klaar voor zijn. Er was al te veel geïnvesteerd in andere dingen.’

Maar de vrijwilligers van Teylingen Schoon zitten niet bij de pakken neer. Om half elf gaat een tiental fanatieke prikkers op avontuur. Sylvia loopt samen met haar man en zoon Thijs richting de kermis. ‘De afgelopen dagen hebben we om de beurt een uurtje hier rondgelopen om de boel schoon te houden en zichtbaarheid te creëren. Het blijft belangrijk om mensen te herinneren om hun afval gewoon weg te gooien.’ Sylvia’s zoon Thijs vertelt: ‘Vroeger lachten mijn vrienden me vaak uit vanwege dit vrijwilligerswerk, maar dat hield mij niet tegen. Het werk geeft mij gewoon een goed gevoel en tegenwoordig vinden mijn vrienden het toch wel vet dat ik dit gewoon doe.’ 

Toch is er nog genoeg werk aan de winkel. Want ook de vrienden van Thijs durven zich nog niet bij het vrijwilligersfront te melden. Terwijl het juist de jongere generatie is waar bewustwording gecreëerd moet worden. ‘Wat wij doen is eigenlijk vegen met de kraan open’, vertelt voorman van Teylingen Schoon in Voorhout, Eric Loe. Sinds 2019 houdt hij de straten van zijn dorp zo schoon mogelijk, toch merkt hij geen verandering in het gedrag van zijn dorpsgenoten. ‘We moeten de oorzaken aanpakken. Eén van die oorzaken is dat mensen denken: ‘Ach, wat maakt het uit.’ Daarom hebben we een pilot voorgesteld waarin we eerst gaan werken aan de bewustwording van mensen.’

Verslaggever Nick Vink liep verder mee met onder anderen Eric. Luister voor zijn hele verhaal de radioreportage:

 

5 REACTIES

  1. Vind de wethouder het normaal om het woord “teringbende” te gebruiken? De man zou het goede voorbeeld kunnen geven door normaal te communiceren.

    • Allereerst is Heleen Hooy geen man en daarnaast lijkt het mij dat zo’n uitdrukking beter aansluit bij het taalgebruik van de hedendaagse jeugd.

      • Oh, excuus voor de geslachtsverwarring mijnerzijds. Goed dat u het even recht zet. Het kan prima taalgebruik van ‘hedendaagse jeugd’ zijn, maar je hoeft je toch niet te verlagen tot dat kaliber?

  2. Heel sympathiek van Teylingen Schoon maar is het niet gewoon de verantwoordelijkheid van de partijen die wegwerpverpakkingen verkopen om dat ook op te ruimen? Dit klinkt als – baten voor de ondernemers, kosten voor de gemeenschap-.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in