Noordwijk – De jeugdleden van Zeilvereniging Noordwijk (ZVN) trotseerden zaterdag de eerste golven van dit zeilseizoen. Vanaf deze week kunnen kinderen van 10 tot 12 jaar iedere zaterdag weer de zee op. Deze keer is het niet alleen voor de jeugdleden de eerste keer, maar ook basisschoolleerlingen mogen een proefles volgen.

Een sterke wind uit het noorden blaast ‘s ochtends over het Noordwijkse strand, waar vier kleurrijke catamarans klaar staan voor gebruik. ‘Vandaag wordt er les gegeven aan zo’n twintig kinderen en geven we ook een proefles voor Sjors Sportief. Dat is een initiatief in de gemeente Noordwijk waarbij basisschoolleerlingen een proefles kunnen volgen’, vertelt Klaas van Duin, één van de hoofdinstructeurs bij de zeilvereniging. 

ZVN geeft deze zomer bijna iedere zaterdag les aan de jeugd van 10 tot en met 18 jaar. Vooral de ondergrens is daarbij belangrijk, want al dat zeilen kost veel kracht. ‘Het is, zeker in deze tijd van het jaar, nog vrij koud. Niet alleen de wind, maar ook het zeewater heeft een lage temperatuur’, vertelt Van Duin. ‘We hebben de ervaring dat vooral jongere kinderen daar meer last van hebben. Vanaf tien jaar kunnen ze dat over het algemeen goed aan.’ 

En dat het zeilen zo’n leuke sport is, bevestigt Roderick. Samen met vier andere jongens van de zeilvereniging begeleidt hij vandaag de jeugd. Het mooie weer en het gevoel van de zee, vindt hij het leukste aan de watersport. ‘In het begin vond ik het wel een beetje moeilijk, maar na een tijdje raak je er wel aan gewend en is het allemaal niet meer zo nieuw’, vertelt hij. Zijn favoriete plek is voor op de boot, als fokkenist. ‘Die beweegt de fok (één van de zeilen van een zeilschip) en wijst aan waar je heen moet. Omdat de stuurman sommige dingen niet kan zien, moet de fokkenist dus ook goed op letten’, vertelt de jonge zeiler enthousiast. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in