Hillegom – Het raadsvoorstel voor de duurzame opvang van vluchtelingen werd tijdens de commissievergadering donderdag behandeld door de raad van Hillegom. Na het vluchtelingenprobleem van afgelopen zomer heeft het COA nu al in een brief aan Gedeputeerde Staten laten weten het groeiende aantal vluchtelingen niet te kunnen opvangen. Het voorstel aan de raad gaat nu over de duurzame opvang, dat houdt in dat ze voor vijf jaar opgevangen worden. De raad maakt zich zorgen over waar de vluchtelingen opgevangen moeten worden en neemt tijdens de gemeenteraad van 26 april een definitief besluit.

2 REACTIES

  1. Het is al snel 26 april, kan je al een definitief besluit nemen als de plannen nog niet bekend zijn en daar democratisch op gereageerd kan worden? Of wordt het ons weer door de strot geduwd? Waarom niet per jaar ipv vaststellen per jaar ipv voor 5 jaar, dat is erg lang als de oorlog korter gaat duren, het zijn tenslotte vluchtelingen (is een breed begrip en worden hier geen Oekraïners mee bedoeld) waarbij bescheidenheid in opvang gepast zou zijn, zie units sportvelden. Dan zitten we hier weer opgescheept met mensen die zeggen recht te hebben 5 jaar te mogen blijven want die gaan er ongetwijfeld bij zitten. En gooi het nou niet onder de noemer dat dit tegen die tijd ten goed kan komen aan woningen die nu nodig zijn voor onze jongeren of doorstroom ouderen, want dat gaat echt niet gebeuren. De verwachting is dat deze ’tijdelijke woningen’ dan vast en zeker beschikbaar gesteld gaan worden voor de toenemende asielzoeker (onder de noemer vluchteling maar onvoldoende gescreend) instroom. De Overheid doet daar nl. nog steeds niets aan om het beleid aan te passen met op zijn minst versnelde procedures e.d.. Laten we Hillegom wel een leuke bewoonbare gemeente laten blijven, beschikbare woningen voor onszelf is al een probleem. Daarnaast vraag ik mij af dat er vanwege de stikstofproblemen een bouwstop is, maar lees niet anders dat er weer noodwoningen voor oorlogsvluchtelingen in wijken wel kunnen worden neergezet voor deze groep, zie o.a. nu weer in Vlaardingen. Opvang voor primaire oorlog burgers prima waar echt nodig maar niet maar ons land en gemeentes vol blijven proppen onder dit mom. Zorg en onderwijs kunnen het nu al niet aan en dat met de verwachting dat er nog meer dan vorig jaar naar Nederland komen. En waar blijft nu ineens het stikstofbeleid met alle toekomstige nieuwe inwoners. Wanneer worden we nu eens wakker!

  2. Hallo Annet, je schrijft vanuit je hart en dat spreekt mij bijzonder aan. Ik deel je visie op het bovenstaande, waar overigens meer aan gelieerd is dan menigeen denkt. De oproep om het starten van vredesonderhandelingen en de-escalatie heb ik tot nu toe helaas niet gehoord in de Hillegomse politiek. Den Haag legt van alles op en de Gemeente geeft mijns inziens te weinig tegengas/weerwoord. Ongezond als er alleen maar ja-knikkers zijn. Zit jij ook op de Telegram groepen hier in de Bollenstreek? Ik zie dat je regelmatig commentaar geeft, interessant om dat ook in breder verband met elkaar te delen, als wakkeren onder elkaar! Samen staan we sterker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in