Bron: Greenport Duin- en Bollenstreek

Bollenstreek – In Huis ter Duin kwamen dinsdag meerdere partijen uit de Duin- en Bollenstreek samen om kansen en mogelijkheden te bespreken voor een warmtenet dat draait op aardwarmte. Initiatiefnemer Aardwarmte Rijnland heeft de afgelopen twee jaar gewerkt om aardwarmte als bron mogelijk te maken voor de regio. Naar verwachting worden de eerste wijken en gebouwen hierop aangesloten in de winter van 2026/2027.

Ongeveer twee kilometer in de grond zit warm water dat naar boven gepompt kan worden en het water in het warmtenet kan verwarmen. Daarna gaat het water afgekoeld terug de bodem in en warmt het opnieuw op, oftewel een onuitputtelijke bron van
warmte. Nieuwe en bestaande wijken kunnen aansluiten op dit duurzame warmtenet.

Voor de realisatie van dit project heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een subsidie verleend waardoor aardwarmte voor een eerlijke en stabiele prijs voor de hele regio haalbaar wordt. Voor het aanleggen van het nieuwe warmtenet wordt er door de gemeenten een warmtebedrijf opgericht.

Tijdens de bijeenkomst waren de Duin- en Bollenstreek gemeentebestuurders, toekomstige afnemers van aardwarmte, de initiatiefnemers van Aardwarmte Rijnland (Shell, D4 en Firan) en Greenport Duin- en Bollenstreek aanwezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in