Vertegenwoordigers van Greenport Duin- en Bollenstreek, NL Space Campus en Unmanned Valley met de prijs. Foto: Greenport Duin- en Bollenstreek

Bollenstreek – Het project Remote Sensing voor Sierteelt (RSvS) heeft woensdagavond de eerste prijs gewonnen tijdens de Computable Awards in de categorie Digitale Transformatie. RSvS is een project van Greenport Duin- en Bollenstreek, NL Space Campus en Unmanned Valley waarbij drones, satelliet-data en kunstmatige intelligentie worden ingezet om plantenziekten in een vroeg stadium op te sporen bij tulpen en hyacinten.

De prijs is toegekend door zowel een vakjury als een publieksstemming. Het project heeft in de competitie meer dan 40 grote bedrijven overtroffen, waaronder KPN, NVIDIA, ProRail, Intel en Adyen.

RSvS maakt gebruik van geavanceerde sensortechnologie dat nauwkeurig bepaalt welke planten gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben, wat leidt tot een efficiëntere en duurzamere inzet van middelen. Drones brengen details tot op de millimeter nauwkeurig in kaart, terwijl satellietdata helpt bij gerichte analyses en zelfs voorspellingen mogelijk maakt. Dit bespaart kosten en vermindert milieubelasting.

4 REACTIES

  1. Als dit leidt tot het stoppen van de toepassing van pesticide de bollenteelt dan juich ik dat toe! Anders!!! Overigens is het fijn dat er nog een paar Nederlandse woorden te lezen zijn in het artikel!

  2. Dit is echt geweldig en baan brekend om zo ook nog meer gewassen, land- en tuinbouw, fruitteelt, verder onderzoek te doen. En dus wereldwijd!

    Gauw Patent aanvragen. Nwe export van kennis!
    Super goed dit.
    Proficiat en ga zo door!

  3. Pieter je bent echt een Wiegel! Geld lijkt belangrijker dan de afbreuk doen aan onze gezondheid! Bv Lely’s benodigd 100 kg/ha per jaar! Dat is zeer ernstig en mag eigelijk geen dag meer voortduren! Overigens is de economische waarde van de bollenteelt nul!! Zelf de arbeid moet uit het buitenland komen en de opbrengst, vloeit daar ook naar toe! Hoor graag als het anders is!

  4. Geachte heer van Herk, hoe komt u erbij dat de economische waarde van de bollenteelt nul is? Denk u dat alle bollentelers op subsidie draaien, of alleen maar met steun van de bank kunnen blijven bestaan? U doet een aantal aannames die u niet met feiten staaft en die ook niet logisch klinken in mijn oren.
    Maar neemt u het vooral niet van mij aan, hierbij de cijfers van het CBS van 2017 (helaas geen nieuwere cijfers gevonden zo snel):
    “In 2017 hadden de 618 bloembollenbedrijven een netto omzet van bijna 666 miljoen euro. De totale activa van de bloembollenbedrijven bedroegen 1 495 miljoen euro.”
    Ik vind het logisch dat de arbeiders die hier het werk doen waar veel Nederlanders hun neus voor ophalen, hun salaris meenemen of deels opsturen naar hun thuisland, maar de rest van de verdiensten blijven toch echt gewoon in Nederland? Of wat dacht u van de opbrengst van bijvoorbeeld de Keukenhof, dat is ook een onderdeel van de economische waarde van de bollenteelt, toch?
    Verder vind ik het vreemd dat u wat negatief reageert op een geweldig initiatief om het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch te verminderen. Natuurlijk ziet de één er een ander voordeel in dan de ander, maar ik kan eerlijk gezegd (en met mij dus alle stemmers, zowel de vakjury als het publiek) alleen maar positieve punten zien. Of het nu gaat om financieel gewin of om een beter milieu en gezondheid voor iedereen in en om de bollenteelt.
    Overigens heb ik de heer Wiegel nergens in zijn commentaar over geld zien schrijven, of bedoelt u dat er “snel patent moet worden aangevraagd”? Lijkt mij wel slim..dat is namelijk ook economische waarde voor Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in