Foto: Willem Krol

Voorhout – De 85-jarige Leo van den Ende uit Voorhout is donderdag door burgemeester Carla Breuer onderscheiden met de Zilveren Erepenning. Van den Ende is de eerste persoon die deze hoogste Teylingse onderscheiding in ontvangst mag nemen. Aan de Zilveren Erepenning is het ereburgerschap gekoppeld van de gemeente Teylingen.

De Zilveren Erepenning wordt uitgereikt aan Van den Ende vanwege zijn inzet voor het behoud van het culturele erfgoed in de Duin- en Bollenstreek. Ter ere van zijn bijdrage is ook een officieel straatnaambord onthuld op de rotonde aan de Bollendreef/Keizerskroon in Voorhout, met de naam ‘Panorama TulipLand rotonde’.

Met de onderscheiding krijgt Van den Ende erkenning voor zijn belangrijkste prestatie, het maken van het Panorama TulipLand, dat zowel nationaal als internationaal veel aandacht trekt. Het panorama, dat de dorpen in de Duin- en Bollenstreek laat zien zoals ze eruitzagen in de jaren vijftig, werd gestart in 1997 en heeft maar liefst 10.000 uur aan schilderwerk gekost. Met een lengte van meer dan 62 meter en een hoogte van 4 meter is het een enorm kunstwerk dat vele jaren lang een populaire attractie is voor zowel lokale als internationale bezoekers. Dankzij dit project heeft Van den Ende niet alleen Voorhout bekendheid gegeven, maar ook bijgedragen aan het bewustzijn over het behoud van het culturele landschap in de regio.

Het verhaal van de totstandkoming van het Panorama TulipLand is nu uitgebreid beschreven in een boek van 708 pagina’s, geschreven door Herman van Amsterdam uit Sassenheim, mede-initiatiefnemer van het project.

Na het voltooien van het panorama heeft Van den Ende zijn werk voortgezet in zijn huisatelier, waar hij nog steeds schilderijen maakt die het lentelandschap met zijn bloeiende velden tulpen, hyacinten en narcissen uitbeelden.

De Panorama TulipLand rotonde. Foto: Willem Krol
Foto: Willem Krol
Foto: Willem Krol

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in