Hotel Waikiki

Noordwijk – Het voormalig Fletcher Badhotel en Hotel Waikiki in Noordwijk moeten stoppen met het huisvesten van arbeidsmigranten. De hotels zijn al vele jaren geen toeristenhotels meer, maar verhuren via uitzendbureaus kamers aan mensen die in de Bollenstreek werken en uit landen als Polen komen.

Het is doodstil in de recreatieruimte van Hotel Waikiki aan de Katenblankweg. De bar en de tafeltjes zijn leeg. ‘Iedereen is aan het werk en wie nachtdienst heeft gedraaid, slaapt’, zegt de Poolse manager David die alles regelt voor de 65 buitenlandse werknemers die in het hotel verblijven.

De bewoners zijn niet op de hoogte van de spanning die hangt rond hun aanwezigheid in het hotel. Ze werken en slapen. De meesten blijven een paar maanden. Anderen wonen al jaren in hotel Waikiki in de villawijk, op steenworp afstand van het Palace Hotel en Huis ter Duin. De gemeente wil de hotels nu gaan houden aan hun oorspronkelijke hotelfunctie.

Al jaren gedoogbeleid

Sinds jaar en dag gedoogt gemeente Noordwijk de buitenlandse werknemers in hotels, omdat de arbeidsmigranten hard nodig zijn in de Bollenstreek en er geen andere woonruimte voor handen is.

De gemeente ontvangt dagelijks toeristenbelasting van alle arbeidsmigranten die in de hotels verblijven. Maar omwonenden zouden overlast ervaren van de werknemers die in het Badhotel verblijven. Ook zou Noordwijk meer ruimte voor toeristen willen creëren door de buitenlandse arbeidskrachten weg te sturen.

Rechtszaak tegen gemeente Noordwijk

Volgens het bestemmingsplan van beide hotels mogen kamers niet langdurig worden verhuurd. De eigenaresse van Hotel Waikiki, Patricia Balk, heeft een rechtszaak lopen tegen de gemeente Noordwijk. Vanwege die zaak wil ze nu niks zeggen, maar volgens brieven van haar advocaat handelt Noordwijk tegen Europese wetten in. Werknemers uit de Europese Unie mogen niet worden gediscrimineerd bij het toewijzen van woonruimte, stelt de advocaat.

Noordwijk wil niet reageren, maar bevestigt per mail dat de gemeente de arbeidsmigranten uit de hotels wil hebben.

Ook pandverhuurder Michael van der Laan heeft een rechtszaak lopen tegen een gemeente, in dit geval Lisse. Hij verhuurt kamers in woonhuizen aan arbeidsmigranten, tegen de zin van de gemeente in. Eerder werd dat nog gedoogd. Ook Van der Laan voert de Europese wet aan in de rechtszaak.

De eerste uitspraak in die rechtszaak was recentelijk echter nog in het voordeel van de gemeente Lisse. Volgens de rechter kregen de arbeidsmigranten wel degelijk een eerlijke kans op woonruimte.

‘Heel dichtbij uitsluiting’

In het voormalige bowlingcentrum van Noordwijk bouwt Van der Laan nu met een vergunning kamers voor 49 buitenlandse werknemers. Het is een tijdelijke oplossing, omdat aan de Duinweg uiteindelijk permanente woningen worden gebouwd, zegt de verhuurder.

Het heeft jaren geduurd voordat hij een vergunning kreeg van de gemeente voor de verbouwing van het leegstaande bowlingcentrum. Hij kreeg te maken met onwil van omwonenden. ‘We kiezen liever voor onze eigen inwoners dan voor arbeidsmigranten. Ze mogen niet in woningen, niet in vakantieparken, we komen heel dichtbij het feit dat ze worden uitgesloten. En daar moeten we echt vanaf,’ zegt Van der Laan.

Wel Poolse klusjesman inhuren, maar niet als buurman

Uitzendbureau Charlie Works dat de arbeidsmigranten werk biedt en huisvest in Hotel Waikiki, staat voor een enorme uitdaging om deze mensen elders onder te brengen. ‘Bij gemeenten in de Bollenstreek is het moeilijker om woonruimte te bouwen dan in andere delen van het land’, stelt Christel van Rooijen van Charlie Works terwijl ze in de lege recreatieruimte zit.

‘Het is helaas nog zo dat we wel graag een Poolse klusjesman inhuren, maar niet als buurman willen hebben’, verzucht ze.

Niet op stel en sprong

Van Rooijen is bezorgd over de beslissing van de gemeente om de hotels aan hun bestemmingsplan van toeristenhotel te houden. ‘Gelukkig ziet de rechter geen directe noodzaak de bewoners op stel en sprong Hotel Waikiki uit te zetten. Dus dat geeft een aantal maanden de tijd voordat er weer een nieuwe uitspraak komt’, zegt Van Rooijen.

8 REACTIES

 1. Wie gaan het werk doen als deze mensen weg moeten die holanders die in de www lopen en de Oekraieners die uit uit het ziverkruis gebouw moeten waar gaan die heen !!!!!!!! En wordt er bij die dure hotels ook gekeken of daar geen permanente bewoning is !!!!!!????

 2. Huisvesting nodig voor:
  Arbeidsmigranten
  Statushouders
  Oekraïners
  Vluchtelingen
  Spoedzoekers

  En o ja, ook nog andere mensen (jongeren, doorstromers, ouderen) die op zoek zijn naar eigen / kleinere betaalbare woonruimte.

  In Noordwijk allemaal niet echt welkom….

  • Lijkt me logisch WF, of heeft u een toverstokje waarmee alles snel en direct gerealiseerd kan worden? Elke gemeente, en dus niet alleen Nootdwijk, kent dit probleem.

   • Sorry,zo kan als nu is het ook niet langer als men niet de vele regels en heffingen afschaft zoals men ze heeft geaccepteerd dan is de chaos niet te overzien dat stadium is al bereikt,…het is een gecreëerde chaos en met zoveel specialisten moet men radicaler te werk,…technocratisch bureaucratie en een organisatie met meer mandaat moet men van af,…met het huidige is geen toekomst,….

 3. Het verblijf toerisme is in een decennia om zeep geholpen gewoon planmatig, daarom zijn er tientallen logies locaties verdwenen met de overgebleven locaties uit nood andere type bezetting, geheugen verlies en gespleten lijden de regelaars aan hapsnap handelen, een retro -inspectie in hun fnuikend gedrag schijnt niet welgevallig te zijn, ook de focus structureel leggen op de happy-view is een dichtdraaien van vertrouwen, dagjes mensen vertrekken s avond weer en slapen thuis …laten ze een maal zeggen we falen we hebben de kennis en de sleutel oplossing niet in huis, sluiten deze instituut en radicaal anders doelmatiger,…het is een puinhoop,…ze permitteren zich alles,…

 4. Er zijn hotels in Noordwijk waar ook zogenaamde gasten zitten die daar het helejaar wonen . Laat die mensen die in waikiki wonen lekker zitten of zijn het Nederlandets die graag hun werk doen . Maar ik begrijp het wel het hoort niet in een Kuuroord. Nee wel in Noordwijk Binnen zeker .

 5. Nou ik vind dat ze mogen blijven,het ziet er netjes uit rond wikiki en badhotel noordwijk.geen overlast niks aan de hand.ma jaren gedogen ineens gaan handhaven? Bah gemeente noordwijk Schaam je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in