Lisse De inloopavond waarop de gemeente de resultaten van de vragenlijst over de plaatsing en locatie van windmolens presenteerde, is druk bezocht. De uitkomsten waren verwerkt in een kaart met zoekgebieden en werden bij verschillende tafels toegelicht. Bezoekers kregen daarnaast de gelegenheid om vragen te stellen, zorgen te uiten en informatie te ontvangen over het verdere proces.

De enquête is door 1.944 inwoners van Lisse online ingevuld. Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers het vooral belangrijk vinden dat windmolens op ruime afstand van woonwijken worden geplaatst. Ook hechten zij meer waarde aan het beperken van geluidsoverlast dan aan de bescherming van natuur en landschap. Dit contrasteert wel met meerdere memo’s die aanwezigen op een “Wat wilt u ons nog meegeven?”-poster plakten, met teksten als “Vogels gaan dood.”

De sfeer onder de inwoners was overwegend sceptisch. Hoewel veel aanwezigen aandachtig luisterden en vragen stelden bij de informatietafels, waren er weinig die zich positief uitspraken over de plannen voor windmolens in de gemeente. Daarnaast was er redelijk veel kritiek op de formulering van de enquêtevragen. Meerdere aanwezigen gaven aan dat de vragen gestuurd leken en vooral positieve antwoorden over windmolens uitlokten. Wel was men te spreken over de manier waarop de gemeente de inwoners bij het proces betrekt en informeert.

De enquête kwam voort uit een verzoek van de provincie aan de gemeente Lisse om mogelijke locaties voor windmolens aan te dragen. In reactie daarop besloot de gemeente de inwoners te betrekken bij het bepalen van voorkeurslocaties en de afwegingen rondom afstand, geluid, natuur en landschap.

De gemeenteraad besluit in juni welk advies zij aan de Provincie Zuid-Holland geeft over windmolens in Lisse. Hierbij nemen zij de resultaten van de vragenlijst mee, aangevuld met nieuwe inzichten uit de inloopavond van 4 februari. Daarnaast neemt de gemeenteraad ook inbreng van gesprekken met stakeholders, zoals Keukenhof of Zuid-Hollands landschap mee.

De provincie voert ondertussen een Omgevingseffectrapportage (OER). In de OER staan de effecten beschreven van windmolens op de omgeving (mens, dier en natuur). Al deze elementen verwerkt de gemeenteraad in een advies aan de provincie, die bepaalt  waar in de regio windmolens geplaatst mogen worden.

Hieronder de audioreportage:

5 REACTIES

  1. Het slaat nergens op om windmolens op ruime afstand van woonwijken te zetten, en in die woonwijken wel gebruik te maken van de elektriciteit ervan. Wie er dan namelijk wel last van krijgen, zijn de mensen die buiten de woonwijken wonen. Zij hebben ook recht op stilte en gezonde slaap.
    Gebruik gewoon niet zo veel stroom.

    Verder kun je ook beslissen de windmolens ’s nachts uit te zetten en overdag bijvoorbeeld maximaal 4 uur te laten draaien, zodat je de zenuwen ontlast. Uiteraard is dat minder rendabel dan wanneer ze steeds draaien, maar dat geeft niet.

  2. De gemeenteraad moet gewoon expliciet besluiten dat windmolens niet in de gemeente Lisse moeten worden geplaatst.
    Kernenergie is onze toekomst.
    Windmolens veroorzaken te veel gezondheidsproblemen ( nu en ook in de toekomst ) Er zijn veel goede onderzoeken die dat duidelijk aantonen.

    Isoleer eerst maar eens alle huizen in Lisse en plaats ook zonnepanelen, dat brengt meer op en geeft geen gezondheidsproblemen.

  3. Ook zonnepanelen gaan het niet redden, stroom netwerken lopen nu al vast.
    Kernfusie centrales zijn de enige goede bron. Gasveld Groningen gecontroleerd weer open maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in