(archieffoto Eline van Egmond)

Noordwijk – Verkenner Arie van Erk is optimistisch over het oplossen van de bestuurscrisis in de gemeente Noordwijk. ‘Want van een patstelling of bestuurscrisis is wel sprake, zoveel is duidelijk’, schrijft Van Erk in zijn verslag dat hij dinsdagavond toelichtte op het voormalig gemeentehuis in Noordwijkerhout, ‘maar waar een wil is, is een weg.’

De burgemeester van Hillegom werd in juli gevraagd om de impasse te doorbreken die was ontstaan na een ruzie in de coalitie van VVD, Partij voor de Inwoners, CDA en Lijst Salman. Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 4 juli sloeg de vlam in de pan toen de VVD, tegen de coalitieafspraken in, met de oppositie voorstelde om toch een nieuwe sporthal te bouwen bij het afgebrande zwem- en sportcomplex De Schelft in Noordwijkerhout.

Het college van burgemeester en wethouders had eerder geconcludeerd dat daar in de toekomst geen geld voor was. ‘Het door de VVD ingediende amendement viel bij de coalitiepartners PvdI, CDA en Lijst Salman totaal verkeerd’, ziet ook Van Erk. Maar, voegt hij toe: ‘Mij is gebleken dat veel discussie over de interpretatie van het coalitieakkoord ging, waarbij de eigen uitleg veelal als juist werd aangenomen.’

Sporthal betalen met extra belasting voor buitenstaanders

Zo zou de VVD ervan uitgaan dat een nieuwe Schelft ‘hoe dan ook was afgesproken en men ziet mogelijkheden om het financiële kader op te rekken’, schrijft Van Erk. Die dekking werd aangegeven: verhoog de belasting voor parkeren, toeristen en forensen. Meestal mensen van buiten Noordwijk, dus.

Maar de VVD heeft dat voorstel doorgedrukt ondanks eerder verzet van de vrienden van de coalitie. ‘Wat de VVD ook kwalijk werd genomen is dat men voorafgaand aan de raadsvergadering steun zocht bij andere partijen.’

VVD met huidige oppositie biedt meeste kans

Van Erk ziet weinig kans op een lijmpoging van de huidige coalitie: ‘De wederzijdse bereidheid hiertoe ontbreekt.’ En zijn voorzet aan alle partijen om onderling tot zaken te komen en een nieuwe coalitie te formeren leidde ook niet tot resultaat.

Uit de gesprekken met de overige zeven partijen, dus de gehele oppositie, concludeert Van Erk dat zes daarvan samen wel bereid zijn met de VVD tot een coalitie te komen. Die combinatie van VVD, NZLokaal, GroenLinks, Met LEF, PUUR, D66 en de PvdA komen uit op een meerderheid van 16 van de 27 raadszetels. En ‘nodig ook het CDA hiervoor uit’, voegt de verkenner toe.

Overgebleven coalitiepartijen

Eénpitter Lijst De Moor schuift daarbij niet aan. Die committeert zich liever aan een voorstel van de overgebleven coalitiepartijen PvdI, CDA en Lijst Salman (samen elf zetels) om het bestaande coalitieakkoord uit te breiden tot een ‘breed gedragen akkoord’ met gedoogsteun van andere partijen; ook dat is voor sommige partijen een optie, aldus Van Erk. Hij ziet dat als de beste mogelijkheid als zijn eerste optie strandt.

De verkenner vindt wel dat het gemeentebestuur van vier wethouders te krap is, ’te mager voor een gemeente met de omvang en de ambities van Noordwijk. Vijf fte is logischer.’ Liefst alle vijf fulltime, anders vier fulltime en twee parttime. En: ‘Zorg dat er voldoende ervaren mensen instappen.’

‘Elftal partijen moet ook maar eens op trainingskamp’

Van Erk maakt zich tot slot zorgen over de politieke cultuur in Noordwijk. Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en op een respectvolle manier met elkaar om te gaan zouden de elf fracties een voorbeeld kunnen nemen aan het Nederlands voetbalteam, schrijft Van Erk. ‘Het elftal politieke partijen uit Noordwijk moet misschien ook maar eens op trainingskamp gaan.’

Hieronder de uitleg van Van Erk en Koen Vermeulen van de VVD.

Hieronder het volledige verslag.

19 REACTIES

 1. Misschien zouden de partijen prioriteit moeten geven aan de belangen van de burgers ipv het enkel en alleen traineren, ruzie zoeken, elkaar dwarsliggen etc.
  Ga besturen! (dat mag ook best met wat minder partijen…)

 2. Elftal partijen moet op trainingskamp ? wat een onzin zeg en dit op kosten van de gemeenschap ? Het zal wel een leuk weekendje weg worden.

 3. Cursus is wel nuttig. Dan hoeven raadsleden zich niet meer te laten beduvelen door mevr van Dokkum dat men niet vrijuit mag spreken in de gemeenteraad. En dan een “blijf bij “ cursus over feiten over juridische intimidatie. Dan zien we dat Brandjes een rechtszaak heeft gevoerd tegen de gemeente en door de rechter in het gelijk is gesteld. DE gemeente heeft 1 rechtszaak gevoerd tegen Brandjes en is door de rechter in het ongelijk gesteld. En het vriendje van mevr van Dokkum voert thans een rechtszaak tegen de gemeente en mevr van Dokkum ziet dit niet als juridische intimidatie ,maar vraagt of de gemeenschap deze kosten wil betalen. Stem op mevr van Dokkum en daar gaat Uw geld. Maar dat is geen enkel probleem wethouders erbij ,ambtenaren erbij, geld erbij. De burgers van Noordwijk hebben geld zat. Toch?

  • Bovenstaand verhaal van de heer Brandjes is weer het bekende “op de man/vrouw spelen” waar de Noordwijkse politiek en Noordwijkse notabelen al lang, en in de hele omgeving om bekend staan. Persoonlijke vetes, twisten en rancunes gaan boven het algemene belang. Belangrijke politieke issues stagneren en besluitvorming blijft uit. 1572 was indertijd het rampjaar van Holland. De rampjaren van de gemeente Noordwijk zijn inmiddels gestart en niemand weet waar het einde hiervan ligt.

   • André Duivenvoorde, is nogal belerend en neemt iedereen graag de maat. Dan moet je jezelf natuurlijk niet schuldig maken aan hetgeen je anderen verwijt. Hij stelt dat Noordwijkse politici en notabelen “op de man/vrouw spelen”; op zich een terechte opmerking. Maar als ik zijn eigen reacties op BO van de laatste weken lees, dan moet ik helaas constateren dat hij dit negatieve gedrag inmiddels heeft overgenomen.
    Overigens, het rampjaar was 1672. Dus een (opfris)cursus is ook voor André inderdaad nuttig.

 4. Meneer van Erk vergeet even te vermelden dat ook de OZB voor bedrijven in Noordwijk omhoog kan, nota bene verraad aan hun eigen achterban! Dat zullen de burgers van Noordwijk zeker merken in de prijsverhogingen, zij zijn per slot van rekening ondernemers. De NOV heeft al nadrukkelijk van zich laten horen. Wat de VVD en de overige partijen willen is scoren met de Schelft, vooral metLef en NZL. Maar voor de rest ontbreekt het aan visie en inzicht. Dit gaat de Noordwijkers (incl Noordwijkerhout en de Zilk) in de komende 40 jaar €92 miljoen kosten. Dit met oog op kortingen die er komen vanuit het gemeentefonds is niet te dragen, dus de rekening komt echt wel naar ons burgers toe. Inwoners wakker worden in Nederland is het te doen 1 zwembad op 55 duizend inwoners (met moeite), waarom op 45 duizend inwoners dan 2 zwembaden? Overigens wordt de sporthal maar voor minder dan 50% gebruikt. Maar dat er iets terug komt bv een sport/evenementen hal spreekt voor zich, dat verdienen de Noordwijkerhouters gewoon.

  • Een mens is nooit te oud om te leren meneer Brandjes. De cursus ” Egotripperij” die u waarschijnlijk volgde laat ik echter aan mij voorbijgaan.

   • Een cursus “Egotripperij” heeft Andre Duivenvoorde inderdaad niet meer nodig.
    Maar van een cursus “niet spelen op de man, maar op de bal” zou hij misschien wel een stuk opknappen. Zou ook het niveau van de reacties op BO vanuit zijn zijde hopelijk ten goede komen.

 5. Zullen we nou eens beginnen met een gemeenteraad met partijen zonder commerciële, financiële en vastgoedbelangen. Dames en heren die het beste voor hebben met het dorp. Die sociale voorzieningen, sport, onderwijs en huisvesting voor de toekomstige generaties als speerpunt hebben. Geen vastgoedadviseurs met eigen bureaus, geen aannemers, geen architecten of wat voor een ondernemers dan ook die er puur voor de eigen zak(k)en zitten. Geen figuren die keer op keer bestemmingsplannen rekken, over alle grenzen gaan die wel gelden voor de gewone inwoners. We kunnen de PvdI en het (oud) CDA danken voor de puinhoop op zee, immers zijn de heren op de achtergrond verantwoordelijk voor het door de strot duwen van een ridicuul bouwplan aan de boulevard. We kunnen ze ook danken voor de strop die ontstaat als Bronsgeest niet bebouwd zal worden, miljoenen die ook gebruikt hadden kunnen worden om de Schelft te herbouwen. We danken ze ook voor de woningen voor onze jeugd die er niet komen dan. Een oud CDA nestor kon wel zijn grond aan de achterweg “strategisch” verkopen voor tonnen op kosten van de gemeenschap. Daar hadden we mooi een poppodium voor kunnen vormgeven. Misschien is een cursus voor Dhr. Brandjes weggegooid geld, die is immers alle realiteitszin verloren. Mensen juridisch kapot maken die geen enkel commercieel belang hadden. Geen grond aan de achterweg, geen hotels in eigendom of adviesbureaus. Zolang ondernemers onze raad blijven vergiftigen veranderd er niets in Noordwijk. Tenminste…niet in het voordeel van de gewone Noordwijker.

 6. Misschien zou de burger zich eens moeten uitspreken over het onvermogen om een gemeente te besturen door de gemeenteraad en College B&W in de huidige samenstelling?
  Schrijf verkiezingen uit!

 7. Leuke suggestie hoor van Van Erk, trainingskamp, ben bang dat alle partijen binnen 2 dagen weer jankend naar huis gaan omdat niemand zijn best doet en alleen maar commentaar op elkaar heeft!
  (oh nee!!! dat doen ze alleen in de Raadszaal……)

 8. Het zal nooit meer werken dit systeem, het geleuter en zoet houden van stemmen, we hebben allemaal schuld ieder individu, het systeem is versleten en de school gaf al een zet in de rug voor hoge cijfers en carrière, empathie het gunnen bestaat niet meer, afschaffen het instituut en iets directer en sneller ontwikkelen de burger en ondernemer hebben zoals Marcussen en Sartre 50JR GELEDEN AL ZEIDEN de staat verlaten ze geloven er niet meer in,. Kijk eens naar de verschillende klasse handhaving, voedselbanken en kindertjes zonder eten zegt genoeg in dit land,. Loop heen,…er mee,…

  • Dat laatste is niet zo geloofwaardig, Andre Duivenvoorde maakt dergelijke typefoutjes nooit. Hij was gewoon in de war met andere belangrijke gebeurtenissen uit onze vaderlandse geschiedenis die wel in 1572 plaatsvonden. Het is heus geen schande om dat toe te geven meneer Duivenvoorde, en gewoon een keer een (opfris)cursus te volgen.

 9. Een psychiater constateert tijdens een gesprek met iemand of diegene in de war is. Bewonderingswaardig dat u dat op afstand kan!

  • Ik schreef dat u twee belangrijke jaartallen in onze vaderlandse geschiedenis met elkaar verwart meneer André Duivenvoorde. Dat u denkt dat ik bedoelde dat u verward bent, was niet mijn stelling!
   Maar nu u opnieuw zaken verwart zou ik toch bijna gaan twijfelen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in