Een eerdere inloopbijeenkomst over de plannen (foto gemeente Lisse).

Lisse – Bewoners verenigd in het burgerinitiatief De Groene Greveling zijn boos op de gemeente Lisse. Die drukken de nieuwbouwplannen door en willen helemaal geen inspraak van omwonenden, zo zeggen ze. Hun uitspraken doen de bewoners voorafgaand aan een presentatie van wethouder Jolanda Langeveld donderdagavond. Dan wordt volgens de omwonenden een voorkeursvariant van twee hoge flats gepresenteerd.

Met een beroep op de Wet Open Overheid hebben de omwonenden volgens hen vertrouwelijke stukken opgevraagd en gekregen. Daaruit zou blijken dat de gemeente grond aan de Ruishornlaan 21 zo snel mogelijk budgetneutraal wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Omwonenden zouden alleen een beperkte inbreng hebben op de inrichting van de buitenruimte, er is geen ruimte voor participatie, over het bestemmingsplan wordt het hoogst noodzakelijke gecommuniceerd en de randvoorwaarden moeten vooral aantrekkelijk zijn voor ‘de markt’, aldus de omwonenden. Ook na de verkoop van de grond zou hun inbreng beperkt blijven.

In december 2022 nam de gemeenteraad het besluit om 40 appartementen te bouwen met een maximale bouwhoogte van zes hoog. Omwonenden zijn ontevreden over het proces tot nu toe, kritische vragen zouden niet gewenst zijn geweest tijdens participatiebijeenkomsten. Omwonenden willen 40 appartementen en maximaal 4 hoog. Ze zouden daar alleen als reactie op gehoord hebben dat dit ’te duur’ zou zijn.

Donderdag 16 mei is er een zogenoemde beeldvormende raadscommissie waar de plannen gepresenteerd worden, maar waar nog niet inhoudelijk door politiek partijen.

3 REACTIES

  1. Als je inspraak hebt wil dat niet zeggen dat de gemeente alle wensen van de mensen moet inwilligen. Dat denkt men vaak. Vaak heeft een gemeente moverende redenen om anders te handelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in