Voorhout – Het startsein voor het plaatsen van 40 flexwoningen in Voorhout is maandagochtend gegeven. De eerste woonunits worden geplaatst aan de Teylingerdreef, waar uiteindelijk vooral inwoners van Teylingen moeten gaan wonen. De verhuur zou deze zomer al starten.

Wethouder Marlies Volten en Emile Linotte van woonstichting Stek gaven officieel het startsein. Uiteindelijk moeten er twee gebouwen met ieder drie verdiepingen komen te staan aan de Teylingerdreef. Er komen 7 éénkamerappartementen, 24 tweekamerappartementen en 9 driekamerappartementen. De bedoeling is dat er mensen komen te wonen die snel een huis nodig hebben en afhankelijk zijn van sociale huur. Inwoners van de gemeente Teylingen krijgen voorrang.

De woningen moeten er maximaal 20 jaar staan. Als de woningen daarna niet verplaatst kunnen worden, kan Stek 60% van de waarde terugvragen aan de overheid. De gemeente moet hier normaal gesproken dan ook aan meebetalen, maar Stek heeft vrijwillig aangegeven dat de gemeente dat niet hoeft te doen.

Zo gaat Teydelijk er uiteindelijk uitzien (foto: gemeente Teylingen).

3 REACTIES

  1. Heel bijzonder die belofte van Stek lijkt mij. Besluit maatschappelijke ondersteuning zegt:
    Nee, je kunt niet over 20 jaar geld van de overheid terugkrijgen voor tijdelijke woningen. Er zijn geen generieke regelingen die dit toestaan. Wel zijn er bepaalde situaties waarin je een deel van de kosten voor tijdelijke huisvesting terug kunt krijgen, maar dat geldt meestal voor specifieke gevallen, zoals bij bijvoorbeeld een noodsituatie of als je met een beperking te maken hebt.
    Verduidelijking:
    Algemeen:
    De overheid verstrekt in de meeste gevallen geen terugbetalingen voor de huur of kosten van tijdelijke woningen, tenzij er specifieke regelingen zijn.
    Specifieke situaties:
    Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld:
    Hulp bij aanpassing van de woning: In sommige gemeenten kun je een financiële tegemoetkoming krijgen voor de kosten van tijdelijke huisvesting als je je woning moet aanpassen vanwege een beperking.
    Noodsituaties: Bij rampen of andere noodgevallen kan de overheid soms ondersteuning bieden voor tijdelijke huisvesting, maar dit is vaak eenmalig en afhankelijk van de situatie.
    Niet algemeen:
    Het is dus niet mogelijk om over 20 jaar geld terug te krijgen voor algemene tijdelijke woningen.
    Conclusie: Kortom, het is niet mogelijk om over 20 jaar geld terug te krijgen voor de huur of kosten van tijdelijke woningen. Dit geldt in de meeste gevallen, en er zijn uitzonderingen die specifiek zijn voor bepaalde situaties. En dan nog de nutsbedrijven die niet kunnen voldoen aan de reguliere vraag van aansluitingen en tijdelijk met aggregaten gewerkt moet worden. Ook heeft het consequenties voor huurtoeslag en belasting enz. Interessant om te lezen wat er allemaal bij komt kijken: https://omgevingsweb.nl/wp-content/uploads/po-assets/910447.pdf
    Of er over 20 jaar nog geld beschikbaar vind ik heel knap om dat nu al zo te stellen. Daarnaast is Nederland zo vol dat het alleen nog maar bestaat uit stenen en kunnen we niet meer tegels wippen om alles groener te maken. Maar dat is weer een beetje doemdenken, mensen (we groeien t.z.t. naar 23 miljoen) moeten tenslotte ook allemaal wonen. Helaas zal ik het niet meer meemaken hoe het er dan uit zal zien.

  2. Lekker naast dat AZC wonen, met alle overlast erbij. Dat AZC dat niemand wil, maar de linkse gemeenteraad gewoon door je strot duwt !

  3. Waarom alleen tijdelijke woningen? De woningnood zal blijvend zijn! Ik hoop dat de woningen ook betaalbaar zullen zijn voor de allerlaagste inkomens. Zij mogen maar huren tot € 680. Boven dat bedrag mogen zij niet huren want dan krijgen zij geen huurtoeslag meer. Dat staat in de regels voor passend toewijzen. En ook de allerlaagste inkomens hebben recht op een fatsoenlijk huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in