Foto: Omroep West

Lisse – De brug tussen Lisse en Lisserbroek is aan groot onderhoud toe en wordt daarom deze week afgesloten voor al het verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen gebruikmaken van het tijdelijke ponton. Automobilisten worden omgeleid via Nieuw-Vennep of Hillegom.

‘De tandwielen, een aantal assen, de aandrijving en het wegdek zijn versleten. De elektronica en computers van deze brug zijn niet meer van deze tijd. Ook zijn de houten palen bij de brug op de waterlijn aan het rotten en zijn de damwanden niet meer wat ze geweest zijn. Daarom is het hoog tijd dat we dit allemaal gaan vervangen’, schrijft de gemeente op haar website. Bert Mens, voorzitter van de dorpsraad, is het roerend met de gemeente eens. Als het aan hem had gelegen, had de brug uit 1968 al veel eerder een grote onderhoudsbeurt gekregen. ‘De beleving was al 25 jaar dat de verkeerssituatie onveilig was’, vertelt hij in gesprek met NH Nieuws.

De huidige brug is 55 jaar oud, maar voor de eerste echte oeververbinding tussen Lisse en Lisserbroek moeten we veel verder terug in de tijd. 180 jaar om precies te zijn. Omdat de Ringvaart dwars door de Lisserbroekerpolder werd gegraven, kwam Lisse aan de ene kant en Lisserbroek aan de andere kant van de Ringvaart te liggen.

De aanleg van de Ringvaart betekende niet alleen dat Lisse een stuk van haar polder kwijtraakte, maar ook dat de dorpen minder goed bereikbaar waren. Dat was een probleem, zo blijkt uit het boek ‘Zo was het in Lisserbroek’. Want hoe moesten de boeren bij hun land komen, dat achter de dijk kwam te liggen? En hoe moesten zij met koeien, paarden en vrachten hooi dat water oversteken? Eerst werd er een goedkope, houten noodbrug getimmerd. Maar om Lisse te compenseren voor het kwijtgeraakte stuk polder, en om Lisserbroek vanuit Lisse bereikbaar te houden, werd er in 1843 – dit jaar exact 180 jaar geleden – een rolbrug over de Ringvaart aangelegd. ‘Een constructie die in- en uitgeschoven kon worden als er boten voorbij voeren’, luidt de uitleg in het geschiedkundige boek over het dorp.

Toch blijkt die eerste rolbrug niet erg duurzaam: 34 jaar na de opening – in 1877 – wordt hij alweer vervangen door een modernere variant. Die ligt er tot 1968, dan wordt de huidige brug geopend. De functie van de oeververbinding is door de jaren heen niet veranderd, maar het gebruik ervan wel. Waren het in de 19e eeuw vooral Lissenaren die de brug nodig hadden om hun land of vee aan de andere kant van de Ringvaart te bereiken, tegenwoordig zijn het veelal Lisserbroekers die over de brug naar het veel grotere Lisse trekken.

‘Alle middelbare scholieren gaan via de brug naar Lisse’, vertelt dorpsraadvoorzitter Bert Mens. ‘Ook alle gezondheidszorg en winkels zitten aan de andere kant van de Ringvaart. Maar je ziet ook dat mensen uit Lisse naar Lisserbroek gaan. Kijk bijvoorbeeld naar de sportverenigingen.’

Dit is een bericht van partner Omroep West.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in