Noordwijk – Het centrumgebied van Noordwijkerhout wordt vanaf 1 juli een voetgangersgebied. Tussen 12.00 en 18.00 uur hebben motorvoertuigen geen toegang meer tot dit gebied. Dat schrijft de gemeente op haar website. Aanleiding is de proef met een autovrij centrum in 2022. Een ruime meerderheid van bewoners, bezoekers en ondernemers was voor voortzetting ervan. 

Voetgangersgebied betekent volgens de gemeente dat het gebied niet langer altijd toegankelijk is voor motorvoertuigen. Fietsers blijven toegestaan in het centrumgebied. Laden en lossen van goederen blijft ook mogelijk.

Tussen 12.00 en 18.00 uur wordt het gebied fysiek afgesloten met inzinkbare palen, waar alleen voertuigen met een ontheffing mogen rijden. Buiten deze tijden zijn alle voertuigen toegestaan voor laden en lossen, aangezien de palen dan naar beneden zijn. Parkeren in het centrumgebied blijft verboden, zoals momenteel al het geval is.

Bewoners en bedrijven met parkeergelegenheid op eigen terrein komen in aanmerking voor een vaste ontheffing. Ook ondernemers die handelen in bederfelijke producten komen in aanmerking voor een vaste ontheffing. Voor andere groepen kunnen tijdelijke ontheffingen worden aangevraagd, bijvoorbeeld voor verbouwingen of verhuizingen.

Aanvragen voor een vaste ontheffing die vóór 8 juli 2024 zijn gedaan, zijn kosteloos. Na 8 juli worden er behandelingskosten in rekening gebracht volgens de Legesverordening Noordwijk 2024. Het huidige eenrichtingsverkeer in het centrumgebied blijft gelden. Wel worden de verkeersborden die dit eenrichtingsverkeer aangeven veranderd. Bewoners die gebruik maken van één van de garages of parkeerterreinen aan de Dorpsstraat (tussen Dorpsringweg en Herenweg) mogen in twee richtingen blijven rijden.

 

7 REACTIES

  1. Goede zaak. Wel jammer dat fietsers nog zijn toegestaan. Met de fatbikes en elektrische fietsen is het wachten op ongelukken

    • Wat zou jij er van vinden als jouw straat wordt afgesloten en je moet betalen om een ontheffing te krijgen om nog wel naar je woning te kunnen gaan?

  2. Fijn dat fietsen nog wel mag want voor mensen die slecht ter been zijn en naar de digros, de kaaswinkel of Arthur of groentenboer willen is het nog best een eind lopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in