foto PB

Bollenstreek – De Bollenstreekgemeenten hebben, net als de meeste andere Zuid-Hollandse gemeenten, de zaken niet op orde wat sociale huur betreft. Dat blijkt uit cijfers van de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Anne Koning (PvdA) heeft op verzoek van de Statenleden uitgezocht hoe het precies zit met de percentages in de gemeenten. De provincie wil dat 30% van de woningen in een gemeente uit sociale huur bestaat. 

Zo ziet het percentage sociale huurwoningen er per Bollenstreekgemeente eruit: 

 • Hillegom: 21 procent 
 • Lisse: 25 procent 
 • Noordwijk: 19 procent 
 • Teylingen: 19 procent 

Woningbouw en dan met name de realisatie van betaalbare woningen, zorgt voor de nodige spanningen in de Zuid-Hollandse politiek. Binnen de coalitie – bestaande uit GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA – bestaat onenigheid over hoeveel van de nieuwe woningen voor de sociale huur moet zijn. 

 

8 REACTIES

 1. Hey, de provincie wilt ten minste 40% sociale huur, de afgesproken aantal is echter 30% maar de provincie heeft daar een ander standpunt voor ingenomen.

 2. Nou die er wat aan dan en zeker in dat hoogmoedige Noordwijk want daar groeien de villa’s uit de grond . Grond aankopen en er niks aan doen .Er gaan miljoenen over de balk en er wordt niks voor de gewone man geboud.

 3. Hoe kan het dan dat de meeste nieuwbouwprojecten allemaal te grote huizen zijn?
  Die hebben we helemaal niet nodig…..betaalbare woningen moeten er gebouwd worden.
  Zowel koop als huur

 4. Wij willen graag plaats maken voor mensen die sociale huur nodig hebben, ingeschreven voor nieuw Boekhorst, maar zoals velen uitgeloot. Het project wordt volledig commercieel beheerd, dus welke woning je achterlaat, speelt geen rol????? Dit begrijp ik dus niet!!!!!!

 5. WONEN IN DE KRUITHUISJES in Voorhout

  Ik kan jullie verzekeren dat het bouwen van woningen voor starters en sociale huur zelfs DIRECT mogelijk is in de voormalige Kruithuisjes aan de Rijnsburgerweg 27 in Voorhout.

  Door gebruik te maken van de bestaande ingangen van de vijf bestaande gebouwen kunnen daar 25 woonstudio’s worden gebouwd. Het zal daarbij gaan om woonstudio’s van ca. 50 m2 elk.
  Iedere studio biedt dan aan maximaal drie personen woon & slaapruimte.
  Ze gaan maximaal € 175.000 kosten, liggen op een mooi perceel eigen grond, plenty parkeerruimte.
  Hypotheken zijn direct beschikbaar omdat het erfgoed-gebouwen zijn.
  Bij sociale verhuur vallen ze zelfs binnen de sociale huurgrens 2024.

  Het probleem is dat er in Teylingen ALLEEN maar een wettelijke regeling bestaat voor het huisvesten van arbeidsmigranten en (helaas) NIET voor starters en andere inwoners die een woning zoeken. Op de website van de gemeente kunt u het nalezen: “Ruimtelijke randvoorwaarden logiesgewijze huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten, geldend vanaf 4 augustus 2022”

  Het gezegde “waar een wil is, is ‘n weg “, geldt hier ook.
  Als de gemeenteraad EN het college PLUS de enorme schare ambtenaren de wanhoopskreten vanuit hun eigen bevolking – zonder eindeloos vergaderen – zouden oppakken, ben ik overmorgen aan het bouwen. En kan ik binnen de kortste keren 25 mensen/gezinnen/families gelukkig maken met ’n betaalbare woning op een superlocatie.

  Want het is zoals wethouder Wonen en later Staatsecretaris Jan Schaefer zei in de tweede kamer: “in gelul kun je niet wonen”
  Zijn visie – in 1978 – was : je moet niet alleen praten, maar ook doen. Toegeschreven aan de Amsterdamse wethouder Jan Schaeffer (1940-1994) tijdens een debat over de woningnood. De quote staat (stond) zelfs vermeld op een naar Schaeffer vernoemd fietspad in Amsterdam. De oorspronkelijke uitspraak was minstens zo treffend: ‘In geouwehoer kun je niet wonen.’

  Het wachten is op een handreiking vanuit het gemeentehuis van Teylingen.
  De aannemer staat klaar!

  Met vriendelijke groet,
  Pieter van Ruiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in