Het 'oude' Noordwijkse college van B & W met gemeentesecretaris (foto: Gemeente Noordwijk)

Noordwijk/Noordwijkerhout – “De VVD heeft de coalitie laten verdrinken in de Schelft. Zij trekken de stekker uit de coalitie.” Dat verwijt uitte fractievoorzitter Alfons Morssink van coalitiegenoot Partij voor de Inwoners dinsdag tijdens de raadsvergadering over de perspectiefnota. Morssink trok zijn conclusie omdat de VVD met een voorstel kwam om zowel zwembad als de Schelft te herbouwen. Een voorstel dat zijn Partij voor de Inwoners financieel onverantwoord vindt. Volgens Morssink moet elke Noordwijker 40 jaar lang 40 euro per jaar betalen vanwege de Schelft. De VVD zou het voorstel volgens Morssink doen vanwege electoraal gewin.

In eerste instantie ontstond een discussie over de financiële cijfers. VVD-raadslid Knapp kwam daarna met de rechtstreekse vraag of Partij voor de Inwoners nu uit het college stapt. Morssink meldde dat na de raadsvergadering de gevolgen wel duidelijk worden.

Het CDA brak even later ook met de coalitie. Fractievoorzitter Jordy de Mooij: “De VVD breekt met het voorstel voor de Schelft willens en wetens met het coalitie-akkoord. Dat is onacceptabel. Er moet nu een nieuwe coalitie gevormd worden”. Het CDA kwam – net als het college van B & W – met het voorstel voor het bouwen van een nieuw zwembad en het zo lang mogelijk laten staan van de tijdelijke Schelft. Dan kan er volgens het CDA gespaard worden voor een nieuwe Schelft.

De vierde coalitiepartij, Lijst Salman Noordwijk, steunde ook het VVD-voorstel niet omdat de financiële dekking niet zou kloppen. “U gaat veel te makkelijk met geld op.” De partij meldde niets over het voortbestaan van de coalitie, wel dat ze zich door de VVD verraden voelen.

En het onderwerp zelf: 13 raadsleden (VVD, NZLokaal, GroenLinks en MetLef) stemden voor het voorstel van de VVD voor herbouw van het zwembad en de Schelft, ook 13 raadsleden stemden tegen. Eėn raadslid van D66 was afwezig dus de stemmen staakten. Dat betekent dat in een volgende vergadering opnieuw gestemd wordt. Dat wordt waarschijnlijk pas op 27 september. Wat dat uitstel voor gevolgen heeft voor de coalitie is onduidelijk.

Hieronder de samenvatting op de radio.

 

9 REACTIES

 1. Allemaal gecreërde schaarste, er is poen zat..die schelft wordt als troef gebruikt om zaken om te gooien. Deze hele show is nep.

 2. Wat een soap😂. Dit draait niet om de schelft of een zwembad maar om het ego en eigenbelang van een aantal personen in het gemeentehuis😉

 3. Als de raad er na al die jaren niet uitkomt wordt het m.i. tijd voor een referendum waarmee de bevolking van de gemeente Noordwijk bepaalt wat er moet gebeuren. De coalitie valt of gaat vallen waardoor allerlei belangrijke beslissingen en besluiten, waaronder het hoofdpijndossier De Schelft, nog langer duren. Het mag toch niet zo zijn dat 27 (26 in het geval van De Schelft) raadsleden het belang van tienduizenden inwoners blokkeren en schaden?

  • Nieq, zoals Noordwijk-Binners niet in hetzelfde vaarwater willen zitten met Noordwijk-Zeeers, willen Noordwijkerhouters niet in hetzelfde zwembad liggen met Noordwijkers.

 4. Even gekeken naar de Begroting van Noordwijk…
  2 posten worden niet toegelicht (denk niet belangrijk)
  Overige
  Overhead € 16.495.000
  Algemene dekkingsmiddelen € 59.552.000

  Zullen we ons hier eens druk over maken ipv de (volgens Morssink, partij van “de inwoners” toch?) € 40,– per jaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in