Noordwijk – De nieuwe voorrangsregels op rotondes vallen binnen de landelijke richtlijnen en zijn aangepast om uniformiteit uit te stralen; dat moet tot meer verkeersveiligheid leiden. Dat staat in de beantwoording van het college van B & W op de schriftelijke vragen van de VVD over verkeersongevallen in de gemeente. Daarbij wordt vermeld dat er nog geen trend van ongevallen op rotondes kan worden vastgesteld omdat de wijzigingen in de voorrangssituatie nog te recent zijn.

De gemeente beschikt over gegevens met betrekking tot verkeersongevallen, waaronder de nieuwe voorrangsregels op rotondes. Deze gegevens zijn beschikbaar op de website https://www.star-verkeersongevallen.nl, waarop een compleet overzicht van alle ongevallen in Nederland te vinden is, inclusief die in Noordwijk.

Om verkeersdeelnemers bij te scholen over de nieuwe verkeersregels worden jaarlijks verschillende initiatieven uitgevoerd in samenwerking met lokale partners. Hierbij wordt de verkeerskennis, inclusief voorrangsregels, bijgeschaafd met specifieke aandacht voor oudere fietsers en basisschoolkinderen.

De gemeente wil verbeteringen aan fietspaden en zal meer aandacht besteden aan fietsveiligheid bij het herinrichten van wegen. Ook worden maatregelen genomen op basis van meldingen en metingen om verkeersongevallen te verminderen. De gemeente is zich bewust van begroeiingsproblemen op sommige rotondes en zal samenwerken met de afdeling Groenvoorzieningen om het zicht te verbeteren.

22 REACTIES

  1. Goh. Vreemd dat fietsers en kinderen bijgeschoold moeten worden terwijl het automobilisten zijn die deze aanrijden. Je zou denken dat het andersom moet.
    Werkt 30 km/u max snelheid voor auto’s wellicht niet beter?

    • Dan zou 50 tot 60 % fietsers harde rijden dan de auto heeft u ze tegen wordig wel eens zien fietsen gewoon in blind maak mij niet uit ik heb voorrang

    • Fietsers en kinderen moeten zeker gewezen worden op de gevaren. Automobilisten zeker ook. De laatste groep is wordt vaak als schuldige aangewezen van onveiligheid. We gaan dan echter voorbij aan de veranderende omstandigheden zoals elektrische fietsen die met hoge snelheid rijden en vanwege het feit dat ze zich “fietser” wanen, nauwelijks snelheid verminderen. Voorlichting, bijscholing, maatregelen en handhaving gaan hier hand in hand.

  2. Laten de fietsers eens beginnen met hun hand uit te steken als ze van richting veranderen.dat scheelt al een hoop.
    En als voetgangers nu eerst aangeven dat ze willen oversteken en wachten tot het verkeerr stopt.onplaats van gewoon floep over te steken.dat zal al verl ongelukken schelen!

    • Op zich hoeven voetgangers op een zebra niet aan te geven dat ze over willen steken; als ze oversteken of kennelijk op het punt staan om dit te doen moet een automobilist ze ongehinderd over laten steken; daar is geen woord Engels bij. Fietsers die geen richting aangeven zijn net zo irritant als automobilisten die dat niet doen. Automobilisten die hun richtingaanwijzers naar links gebruiken om aan t geven dat ze niet afslaan, zelfde kaliber.

  3. Als het helpt om het zicht te verbeteren wat natuurlijk helemaal klopt, dan hoeft je ‘onze’ Janus in elk geval niet te verplaatsen naar de rotonde op de Quarlus, dat scheelt weer EUR 225.000….
    Afstand en je aan de snelheid houden en (beter) opletten voor zowel auto’s als ook de fietsers, helpt natuurlijk ook. Voorrang is een recht, geen plicht!
    Alleen samen krijgen we de verkeersveiligheid onder controle 😉

  4. Als we nu allemaal onze handen uitsteken en niet zo hard naar een rontonde rijden en niet op een telfoon kijken komt het allemaal goed .

  5. Zijn er dan nieuwe verkeersregels bij rotondes? Zowel als automobilist als als fietser heb ik daar niets van meegekregen.

  6. Er moeten helaas eerst doden vallen voordat we dit gaan in zien hoeveel ongelukken zijn er in noordwijk alleen nu al gevallen ik hoop nooit maar het kan niet uitblijven in deze situatie

  7. Wat ik mij afvraag is of fietsers ook tegen de klok in de rotonde moeten nemen? Zie vaak genoeg fietsers tegen het verkeer in rijden. Mocht dit zo zijn is het misschien goed om wat extra pijlen op de grond te verven. Dan zijn de fietsers er meer van bewust dat ze niet op voorrang hoeven te rekenen als ze regen het verkeer in gaan.

    • Tegen het verkeer in of niet, de fietser blijft in iedergeval de zwakke partij. Daar heeft een automobilist mee te maken.

      Afhankelijk van de rotonde kan deze in 2 richtingen genomen worden.

  8. Is het in Oestgeest ook zo erg dan . Maar ik vind het niet gek dat er wat gebeurd het is stervens druk in Noordwijk en ze rijden als gekken .

  9. Vanmiddag getuige van een aanrijding fiets en auto rotonde beeklaan, een dame op een elektrische fiets rijd met hoge snelheid blind de rotonde op, ze schoot zo achter twee fietsers om de rotonde op.
    Ik had medelijden met de bestuurder van de auto want dit ging echt buiten ieders gezichtsveld om..

  10. Laat ze dan ook meteen de Quarles aanpakken. Nu maar 1 zebrapad in het midden( waar de auto’s die vanaf zee rijden overstekende personen die uit de Ruyterstraat, en vooral Kinderen!!(want geparkeerde auto’s naast zebrapad), niet zien staan. Het bord hangt te hoog. Ze rijden te hard. Er moet eerst een ongeluk gebeuren voor er überhaupt misschien iets aan wordt gedaan? Maak er een 30km zone van omdat er veel kinderen dagelijks uit het oude zeedorp moeten oversteken naar school ( en schoolplein om te kunnen spelen )en /of iig een veel veiligere oversteekplaats met duidelijke signalering dat er een oversteekplaats is. Bijv zoals bij het oude Zilverenkruis gebouw en bij de oversteek van st Jeroen naar winkels bij de Kerkstraat. En dan ook meteen maar de Paralelboulevard aanpakken. Daar stopt men ook bijna niet voor het zebrapad . Op beide plekken zeer vaak situaties gehad dat ik mijn kinderen veilig probeer laat over te steken en dan steeds auto’s toch keihard doorrijden.

  11. Ik vraag me altijd af of de knappe koppen ook wel eens in een vrachtwagen gezeten hebben om verschillende situaties te beoordelen? Weet bijna zeker van niet. Dan zouden ze de fietsers nooit meer voorrang geven.

  12. De gemeente die op basis van meldingen aktie onderneemt? Echt niet. Ik heb diverse malen gevaarlijke situaties gemeld bij de gemeente en word dan weggezet als een klein kind met de opmerking: we hebben 3 verkeersdeskundigen, wie denkt je wel dat je bent. Nou ik ben rij-instructeur. Meneer, u snapt het niet. Dus gemeente Noordwijk neemt zijn eigen burgers en hun veiligheid absoluut niet serieus. Als dat wel zo is mag de gemeente contact opnemen.

  13. Verkeer blijft iets dat we samen moeten doen. Blijkbaar gaat dat niet heel goed en zijn de rotondes te vrijblijvend voor interpretatie en moeten we misschien wel terug naar de verkeerslichten.

  14. Het zou al een hele verbetering zijn als fietsers “geleerd” wordt om richting aan te geven.
    Als een automobilist geen richting aangeeft ligt een bekeuring op de loer, maar bij fietsers is de kans op een bekeuring als er geen richting wordt aangegeven meer dan nihil!!
    Dit riekt naar rechtsongelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in