Teylingen – Het college van B & W van Teylingen gaat actie ondernemen om meer en betere wandelroutes in de regio te stimuleren. Dit antwoordt het college op een initiatiefvoorstel van D66-raadslid Ruben Kroeze dat in december werd ingediend. Sinds het voorstel is er onderzocht hoe de huidige wandelpaden er aan toe zijn, hoe het wandelnetwerk in Duin- en Bollenstreek werkt en wie dit netwerk beheert.

Kroeze vraagt de gemeente om onderzoek te doen naar mogelijke, nieuwe wandelpaden en ontbrekende delen van bestaande routes. Het college wil hierin investeren met het doel om Lange Afstand Wandelingen (LAW) te creëren. Een LAW heeft minimaal een lengte van 80 kilometer. Vaste wandelaars kunnen suggesties voor ontbrekende delen van wandelroutes indienen bij de gemeenteraad en bij Kroeze zelf.

Het college ziet obstakels in het verzoek van Kroeze om een gedetailleerd plan op te stellen voor nieuwe wandelroutes en die vóór 1 september 2024 aan de raad voor te leggen. De bedragen genoemd in het initiatiefvoorstel zijn volgens het college schattingen. Het opzetten, verbeteren en herzien van overeenkomsten met landeigenaren zal veel tijd, moeite en geld vergen. Ook moeten de wandelroutes worden ingericht volgens de kwaliteitsstandaarden van de provincie. Het college onderzoekt mogelijke subsidies, want het staat positief tegenover het initiatief.

Op de vraag of de gemeente kan optreden als initiatiefnemer voor een samenwerkingsverband tussen Teylingen, aangrenzende gemeenten en de provincie Zuid-Holland, luidt het antwoord: onzeker. Er is namelijk al een regionaal samenwerkingsverband, geleid door de gemeente Lisse, alleen worden er door personeelstekorten geen activiteiten uitgevoerd. Sinds januari zijn er enkele activiteiten opgepakt en wordt bekeken hoe het samenwerkingsverband weer operationeel kan worden. De gemeente Teylingen zou wel een hoofdrol willen spelen in het oppakken van het samenwerkingsverband, alhoewel andere partijen mogelijk de meerwaarde er niet van inzien.

3 REACTIES

  1. Wat geweldig dat dit College aktief wil steunen en ondernemen. Maar wees niet te beschikken gemeente Teylingen er zijn genoeg omringende gemeentes die door Teylingen willen wandelen. Vanuit Leiden zoekt men al jaren naar oplossingen om hun stad uit te wandelen in de richting van Teylingen. Dit is zeker bekend bij sommige Gemeente Raadsleden.
    Het initiatief om deze samenwerking te zoeken wordt zeker op prijs gesteld.
    Een aantal routes heb ik destijds al voorgesteld aan Wethouder Heleen Hoey en Raadslid D66 Kroeze.
    Ik ben al geweldig blij met dit resultaat.
    Mvrgr. Kees Burger

  2. Wat een mooi initiatief en dringend nodig. Als,je nu vanuit b.v. Voorhout het dorp uit wil wandelen dan moet je eerst enkele kilometers langs een drukke weg en meestal over een druk fietspad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in