De blaarkoppen van de Sophiahoeve die dreigen te verdwijnen (foto: Theo Warmerdam).

Teylingen – Het college van B&W heeft de gunning van de vijf percelen die op 29 januari via een openbare aanbesteding opnieuw zijn verdeeld, ingetrokken. Volgens het college blijkt uit aanvullend extern juridisch advies dat tijdens de openbare selectieprocedure een aantal zaken niet, of niet volledig, is uitgevoerd. Volgens het college is dit aanleiding om de voorlopige gunning in te trekken.

Het college schrijft dat de volgende redenen eraan ten grondslag liggen: voor het inschrijven zijn de selectiecriteria en de puntentoedeling niet bekend gemaakt. Hierdoor konden inschrijvers niet de juiste draagwijdte van de selectiecriteria begrijpen voorafgaand aan de procedure.

Daarnaast moet bij een voorlopige gunningsbeslissing worden uitgelegd welke relevante redenen ervoor hebben gezorgd dat deze beslissing is genomen. In de voorlopige gunningsbeslissing, van 28 januari 2025, staat onvoldoende uitgelegd hoe de gunningscriteria zijn toegepast bij de beoordeling van de inschrijvingen.

Verder is er ook advies gegeven over de naleving van het Didam-arrest en de regels die daaruit voortkomen. Hieruit blijkt dat de gemeente verplicht is om bij pachtovereenkomsten een openbare selectieprocedure uit te voeren als er meerdere serieuze gegadigden zijn.

Het college schrijft verder dat het betreurt dat de uitkomst bij een aantal agrariërs tot veel verdriet en onzekerheid heeft geleid en dat er maatschappelijke onrust is ontstaan. Dat is volgens B&W nooit de bedoeling geweest.

Over de intrekking van de voorlopige gunning zijn alle inschrijvers inmiddels geïnformeerd. Het college meldt dat het zich realiseert dat dit voor de partijen aan wie de pacht voorlopig gegund was tot teleurstelling en onzekerheid leidt. B&W geeft aan op basis van het aanvullend juridisch advies geen andere mogelijk te zien dan het intrekken van de voorlopige gunning en het organiseren van een nieuwe procedure.

Ook is er nog geen zicht op de planning van de nieuwe openbare selectieprocedure. Met de huidige pachters wordt komende week contact opgenomen om tot een tijdelijke oplossing te komen.

Wethouder Heleen Hooij legt morgen tijdens de raadsvergadering verantwoording af over de gang van zaken met betrekking tot de wijze waarop de openbare selectieprocedure heeft plaatsgevonden. Aansluitend geeft ze aan welke consequenties zij hieraan verbindt.

De nieuwe pachter van Boterhuispolder, Herman van der Heden, geeft aan nog niet in de media te willen reageren op het nieuws dat de gunning is ingetrokken: ‘Ik hoor het nieuws net pas en het moet echt nog even indalen, ik geef nog even geen commentaar’.

5 REACTIES

  1. De vergunning gewoon voor de nu pachtende boeren laten doorlopen. Ze doen het goed, de polder leeft weer. Op deze manier kun je ook niet met een boerenbedrijf om gaan. Een goede hardwerkende boer, die werkt aan de, door de gemeente vastgestelde, toekomstplannen voor de polder kun je niet zomaar met zijn veestapel op straat zetten.
    En zeker niet op de korte termijn van een maand.
    Moeten ze eens bij de mensen doen die dit verzonnen hebben

  2. Conclusie: amateuristisch handelen met als gevolg een aftredende wethouder als eindverantwoordelijke en verantwoordelijke ambtenaren🤬🤬🤬🤬🤬

  3. Nu niet denken eind goed al goed. Het is door onder meer de vele (media) aandacht bij de eindverantwoordelijken van de gemeente eindelijk doorgedrongen dat zij verkeerd hebben gehandeld en door dit geitenpaadje te bewandelen ( zie het artikel ) proberen zij hun gezicht te redden.

    De hele insteek van het advies van de ambtenaren en verantwoordelijke wethouder was financieel gedreven en met een groen tintje overgoten om deze financiele insteek te verdoezelen. Er is maar een acceptabele actie voor de verantwoordelijke wethouder en dat is aftreden en excuses aanbieden aan de alle betrokken pachters ( oud en nieuw) en de pachtcontracten zonder aanbesteding verlengen met de oude pachters. Zeker nu gebleken is dat het Didam arrest in dit geval niet van toepassing is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in