Plasticinzameling: een van de pijnpunten van de PvdI

Noordwijk – Naar aanleiding van schriftelijke vragen van NZLokaal over het slordig ophangen van PMD-zakken aan lantaarnpalen, gaat de gemeente Noordwijk beter haar inwoners op de hoogte brengen van ophaaldagen. Het college van B & W antwoordt op de vragen dat inwoners nog moeten wennen aan het nieuwe beleid, maar beaamt wel dat er overlast is. Het vaker ophalen van de zakken wordt uitgesloten, zo zou volgens het college het verkeerde gedrag worden beloond.

In de beantwoording laat het college weten dat ze het te vroeg buiten hangen van zakken zien als een teken van onwetendheid, van vergissing, van gemak of van weerstand. Daarom worden er drie maatregelen getroffen om het te vroeg ophangen van PMD-zakken tegen te gaan.

Op problematische locaties worden stickers met QR-codes op lantaarnpalen geplakt. Het scannen van de code geeft de juiste inzameldag weer. In overlastgevende wijken worden kaartjes met de juiste inzameldag in brievenbussen bezorgd. Op sociale media en in nieuwsuitingen van de gemeente wordt aandacht gevraagd voor het correcte aanbiedgedrag, waarbij zakken alleen op de inzameldag mogen worden aangeboden. Inwoners die zakken eerder willen aanbieden, kunnen dit nog steeds doen in ondergrondse verzamelcontainers.

Naast het ophangen van de zakken op verkeerde dagen, zouden de lantaarnhaken ook op onlogische plekken zijn geplaatst. Het resultaat hiervan is volgens NZLokaal zakken die tegen auto’s hangen of de stoep blokkeren. Het college geeft toe dat op sommige plekken geen goede afweging is gemaakt en dat overlast bij volledig gebruik van de lantaarnhaken een gevolg is. Momenteel wordt er geïnventariseerd waar deze situatie het geval is en wordt er nagedacht over een alternatieve ophanglocatie.

Het ophalen van PMD-afval via zakkenhouders, ook wel kroonringen genoemd, zou het gebruik van verzamelcontainers moeten verminderen. Deze worden veel gebruikt bij hoogbouw en zitten daardoor vaak vol. Het college heeft voor kroonringen aan lantaarnpalen gekozen zodat de overlast van meeuwen wordt beperkt en dat de zakken bij een harde kustwind niet door de straten en plantsoenen zwerven.

17 REACTIES

 1. Mag wat kosten blijkbaar zijn er een hoop mensen die niet weten wat een kalender is , Als de troep maar weg is hang het maar bij een ander voor zijn deur . Zijn mensen nou zo dom . Maar dat dit mag in een kuuroord al die zakken langs de straat het is toch echt geen gezicht.Hangen ze bij dievwrdhouder ook zo voor zojn deur die dit verzonnen heeft.

 2. Die kalender is tegenwoordig digitaal, mensen hebben geen tijd of geen zin om daar op te kijken en postcode invullen.. wat is er mis met de jaarlijkse papieren planner op een a4 waar alles per wijk voor het hele dorp opstaat. En die men in de meterkast hing. Veel overzichtelijker.

  • De app van Meerlanden laden op je telefoon. En je krijgt de avond voor het ophalen een melding op je telefoon. Of gewoon naar de speciale container brengen.

 3. Schande die zakken die drie weken blijven hangen. Meerlanden liet me vorige week weten dat ze binnen enkele dagen verwijderd zouden worden. Overweeg ze serieus bij de Gemeente op de stoep te leggen

 4. Systeem kam best werken maar alleen als er elke week word opgehaald, nu hangen er alweer zakken die pas op 4 januari worden opgehaald. Niet handig.

 5. Dit nieuwe grondstoffen beleid beoogt een gedragsverandering bij de burgers en een periode van ‘weerstandsgedrag’, doorgaans een periode van 9 maanden…

 6. Weinig mensen realiseren zich dat dit beleid vooral gericht is op gedragsverandering, en niet zozeer op het inzamelen van afval.

 7. Je hebt helemaal gelijk Sigmund.
  Onze overheid heeft als doelstelling ons op te voeden. Het opgeheven vingertje.
  Zij bepalen hoe wij ons moeten gedragen en verzinnen de meest absurde maatregelen.

 8. Sigmund en Bas…..zonder Overheid zou het een complete chaos zijn in Nederland. Dan zou het recht van de sterkste gelden. Wees blij maar dat de Overheid in vele gevallen bepaalt hoe te handelen. Iemand moet regels bepalen en de regie in handen hebben. Dat niet iedereen het met zaken eens is, is ingecalculeerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in