GOM-woning in aanbouw aan Veenenburglaan in Hillegom (foto: CHG).

Noordwijk – Het CultuurHistorisch Genootschap van de Duin- en Bollenstreek is blij met de evaluatie van het beleid dat de Bollenstreek moet beschermen en mooier maken, de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG). In opdracht van de gemeenten in de streek deed bureau Wing onderzoek en binnenkort buigen de gemeenteraden zich er over. Het CHG is het met de onderzoekers eens dat begrippen zoals verrommeling, zichtlijnen en openheid nooit duidelijk waren omschreven. Verder vinden ze het goed dat er een analyse is gemaakt van grote bedrijfsgebouwen en dat erkend wordt dat er behoefte is aan een landschapsbeleidsplan. Het CHG verwacht ook dat er ‘in de toekomst serieuzer gekeken zal worden naar de behoefte van zogenaamde greenportwoningen’. Het genootschap blijft achter de afspraak staan dat 2.625 hectare eersteklas bollengrond binnen de Bollenstreek behouden moet blijven. Verder vinden ze dat de gemeenten met één visie over de Bollenstreek moeten komen. De CHG overweegt om met andere belanghebbenden daar een brede actie voor op te zetten, met als titel ‘Geef om de streek’.

  

2 REACTIES

  1. De behoefte aan Greenportwoningen is er wel. Die worden allemaal verkocht. Het zijn geen woningen die volgens de woningbehoefte in de bollenstreek nodig zijn maar daar zijn deze woningen ook niet voor bedoeld. Het is een pure inkomstenbron om de noodzakelijke herstructurering van de bollenstreek uit te voeren. Het geld daarvoor komt niet van de overheden en ook niet van private sponsors. Geen Greenportwoningen betekent het einde van de herstructurering.

  2. Mooi zou zijn als niet alleen bollengrond behouden blijft maar ook de nog bestaande groene ruimtes om te kunnen blijven ademen ipv (te)veel bouwen. Neem ihkv bouwen ook mee in de herstructurering dat er veel gebouwen, – w.o. bollenschuren die staan te verpauperen – een andere stemming mogen krijgen zonder dat dit jaren duurt om een bestemmingsplan aan te passen. Vaak in het voordeel van gemeentes kan dit veelal sneller dan andersom. Zuid-Holland is al een goed voorbeeld van verregaande verstedelijking en overbevolking. Laten we zuinig zijn op onze Provincie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in