Noordwijk – De gemeente gaat per 1 januari helemaal over op digitaal parkeren. Daar berichtten wij al eerder over. Dat leverde veel reacties en vragen op. Heel veel blijft hetzelfde, maar het wordt gedigitaliseerd. Hieronder uitleg bij vragen die wij binnen kregen.

Als mijn visite langer dan drie uur bleef, draaide ik de blauwe schijf altijd verder, hoe gaat dat straks?

Het doordraaien van de blauwe schijf mocht eigenlijk niet, maar was een praktische oplossing. Een kenteken wordt per 1 januari na drie uur parkeren geblokkeerd. Dan moet er betaald worden via de app of een parkeerautomaat. Na één uur kan er weer via de vergunning drie uur lang gratis geparkeerd worden.

Als ik een verjaardag had, leende ik bij de buren een bezoekersvergunning en dan konden die ook drie uur lang gratis parkeren. Kan dat na 1 januari ook nog?

Dat kan straks ook via de app. Je buren moeten dan het kenteken van jouw visite invullen in hun app. Per app kan één kenteken aangemeld worden.

Als ik drie uur lang winkel in de Hoofdstraat en ik ga daarna nog winkelen in de Kerkstraat moet ik dan eerst één uur betalen?

Nee, het maximale aantal uren parkeren geldt per zone. Verplaats je naar een andere zone dan kan je daar weer gratis drie uur lang parkeren?

Mijn moeder is digitaal niet zo handig en een parkeer-app is voor haar te moeilijk. Is daar een oplossing voor?

Ja, er is ook een speciaal telefoonnummer waar je moeder naar kan bellen en waar ze het kenteken kan doorgeven. Dit nummer volgt nog.

Verenigingen in het betaald parkeren gebied konden altijd gebruik maken van een kraskaart. Die kostte 0,50 euro voor drie uur parkeren. Dat wordt 1 euro en maximaal 1500 parkeeracties per jaar. Waarom is dat?

De kraskaart voor verenigingen bleek nogal populair en werd heel veel gebruikt volgens de gemeente. Daarom was tariefverhoging en maximering noodzakelijk.

Hieronder nog een overzicht van de veranderingen:

Hieronder het radio-interview met parkeerwethouder Theo Alkemade

28 REACTIES

  • Kentekenparkeren is in zoveel plaatsen allang ingevoerd, dat veel mensen echt wel weten hoe het werkt.
   Dus hier zijn ze wel klaar mee

 1. Wat een vreselijk gedoe. Waarom parkeren zo moeilijk maken? Zorg dan eerst voor een goed alternatief, waar kan je nog parkeren zonder dit gehannes. Voor ouderen niet te begrijpen. Opbellen wanneer bezoek komt. Weer bellen waneer deze langer dan 3 uur blijven. Tja visite hier in dit dorp moet je dan een andere parkeerplaats zoeken en opnieuw aanmelden. Bespottelijke tirannie van een bemoeizuchtige overheid.

 2. Wat een gedoe… alles om toch een paar euro uit de bewoners te knijpen. Mensen met oppasouders, mensen met mantelzorgers, of gewoon een ouderwets avondje bezoek: dokken graag. Vergeten na 3 uur de betaalapp aan te zetten? Hoppa, dikke boete.

 3. De communicatie over deze verandering komt moeizaam op gang en heeft voor veel verwarring gezorgd ook voor mij als raadslid. En nog zijn er vragen bij veel mensen. Deze uitleg helpt weer een stukje van de puzzel op te lossen.

  • Vind je? Als je dit als raadslid zegt heb je dezelfde instelling als de wethouder(s) die niet kunnen communiceren in Noordwijk.
   Leg nog even uit waarom het opeens 24/7 betaald parkeren is, en hoe je dat doet als men blijft logeren snachts. Dan opeens hele nacht betalen? Dat vind je als raadslid oké???

  • Zal u toch aanraden waar het totalirisme van digitalisering toe leiden zal,lees boekje bas heijne zijn gelijknamige boek over het onderp en wat orwell er over schreef,zie video van buitenhof het chipje in onze arm is niet ver meer weg.

 4. Voor mij ontbreekt nog een klein stukje van de puzzel. Overal wordt gesproken over het instellen van je tijd via de app. Maar ik heb geen idee welke app of waar je hem kunt downloaden. Ik heb wel een bewonersvergunning maar ook Parkeerbeheer zegt daar niets over.

 5. Moet het bezoek van Huisarts, Thuiszorg, verloskundige en kraamzorg ook steeds apart aan- en afgemeld worden? Wie betaalt de bekeuring als er iets misgaat?

 6. Meneer Alkemade weet t mooi te vertellen maar heb hier en daar toch echt mn bedenkingen. Probeer eens een fatsoenlijk gesprek te voeren bij P1 ..bijna kansloos. Daarnaast zijn de nieuwe automaten op zee en langs de boulevard van een dusdanige treurige kwaliteit dat deze regelmatig defect zijn. En als ze niet defect zijn mag je wel een hamer meenemen om je kenteken in te kunnen slaan.

  De regeling omtrent bezoekers is echt te treurig voor woorden. En wat Meneer Alkemade vergeet is dat je voorheen op de meeste plekken na 21u niet betaalde en nu 24-7 .. dus het is wel degelijk anders geworden en minder fijn.

 7. Veel gemeentes in de omtrek hebben gelukkig nog gratis parkeren (blauwe zones ) zij zullen kopers die normaal in Noordwijk winkelen met open armen ontvangen.

 8. 24/7 betalen?
  Dus voor je bezoek die logeert moet je steeds snachts wakker worden om de drie uur? Of anders hele nacht betalen??

 9. Vraag mij ook af hoe parkeerbeheer dit met eigen personeel en werk auto’s doen.
  Auto’s van personeel en de scan auto staan nu met regelmaat in de pietheinstraat geparkeerd, waar al zo weinig parkeerplek is.

  Ons bezoek moet straks betalen (of kan geen plek vinden) en zij staan er met vergunning de hele dag. Lijkt mij tegenover de bewoners van Noordwijk niet geheel eerlijk.

 10. https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/opschudding-utrechtse-raad-over-parkeerapp

  Lees dit artikel en zie waar een gemeente met de invoer van een digitaal vergunningenstelsel de fout in kan gaan. In Utrecht heeft een groot aantal belangenorganisaties actie ondernomen hetgeen heeft geleid tot een complete herziening van de uitvoering van het beleid van parkeervergunningen. Wellicht goed als in Noordwijk ook organisaties van ouderen-, laaggeletterden- en gehandicapten worden gevraagd te reflecteren op de impact van deze digitalisering op hun achterban.

 11. Op zich, of je nu de parkeerschijf instelt en neerlegt of even via de app aanklikt dat je parkeert op basis van je gps locatie maakt niet zoveel uit. Mits het ook echt zo simpel is, en niet inloggen, kenteken ingeven etc. Maar wat als de app niet werkt, dan weet je het al: telefoonlijn overbelast, blijf aan de lijn of bel later terug! Ik denk dat het juridisch wel werkt om dan alsnog de blauwe parkeerschijf neer te leggen, foto te maken als bewijs en laat maar komen. Je hebt immers je vergunning betaald en je kunt aantonen dat je daar op dat tijdstip met die auto/kenteken stond. Dus wordt de boete geseponeerd.

   • Ik ben ook Opa en wil graag die app hebben maar in de contractverlenging van Parkeerbeheer vind ik daar geen woord over. Iemand een idee waar die app te downloaden is?

    • Een app is bijvoorbeeld Easypark, maar er zijn er meerdere. Die bestaan al jaren en kunnen in het hele land gebruikt worden.

     Voordeel is dat je nooit meer teveel betaalt, omdat een parkeeractie die gestart is door blijft lopen tot je de actie stopt. Je hoeft dus niet meer ruim in te schatten hoe lang je geparkeerd wilt blijven.

     De apps zijn te vinden in de Playstore voor de Android telefoon of en de App Store voor de iPhone

     • Bedankt voor je reactie Piet. Ik denk dat ik het niet goed had begrepen. Ik heb namelijk wel een bewonersvergunning en ook een parkeer app van de ANWB maar dacht dat je nu via die app de begintijd moest opgeven. Mijn probleem was toen hoe geef ik aan die app door dat ik een bewonersvergunning heb.

 12. vraag mij af hoe gaat het als ik de auto heb geparkeerd en onderweg gaat naar de betaal automaat en de scan auto rijdt langs terwijl ik nog bezig ben om het kenteken in te voeren,
  heb ik dan een bekeuring?

 13. Wie heeft hier eigenlijk om gevraagd, of is dit weer eens een eigengereide actie van de gemeente? Het lijkt erop dat men weer doet waar ze zelf zin in hebben?

  Wij (de burgers) zijn de opdrachtgevers en de gemeente dient uit te voeren wat wij opdragen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in