Archieffoto Thijs Oorschot
Noordwijk – De hevige regenval van afgelopen maandag was te veel om af te voeren voor het drainage systeem dat vorig jaar is aangelegd onder de Parallel Boulevard. Maar volgens clustermanager Jeroen Went van de gemeente Noordwijk was de overlast zonder het drainagesysteem groter geweest.
Bij de reconstructie van de Parallel Boulevard is gewerkt aan een oplossing voor de hoge grondwaterstanden. Veel huishoudens hadden tot die tijd regelmatig last van ondergelopen kelders en kruipruimten door te hoge grondwaterstanden. Dat is ontstaan nadat de duinrand is versterkt, waardoor grondwater niet goed weg kon.
Went geeft aan dat het systeem afgelopen maandag wel veel werk heeft verricht: ‘Er is veel kuub weggepompt. Als we het systeem niet hadden gehad, had het langdurig hoog gestaan. De riolering kon uiteindelijk de hoeveelheid niet aan. Dat is een samenloop van verschillende omstandigheden. Zoals bijvoorbeeld langdurig veel regen op één plek die altijd het laagste punt zoekt. En, hoewel dat niet te bewijzen is, is Hotel van Oranje daarbij ook geen buffer meer bij wateroverlast’.
Gemeenten doen gezamenlijk mee aan het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, een plan van gemeenten, waterschappen, provincies en het rijk om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Daarbij worden wateroverlast, hittestress en droogte aangepakt.
Went geeft aan dat ook in Noordwijk en Noordwijkerhout wijken klimaatadaptief zijn ingericht. Zo zijn in Zeeburg wegen anders aangelegd door het riool in het midden te plaatsen in plaats van aan de zijkanten, rioolstelstels worden vergroot en er komen meer sloten bij.

8 REACTIES

  1. Nou als dit elk jaar is dan is het toch niet goed berekend of wel het heeft miljoenen gekost en nog loopt de stront door de straat Dat het extreem is dat weet iedereen maar er is al zoveel mis gegaan met die riolen op die boulevard licht er ook een die niks doet het weer wordt steeds extremer daar is dus geen rekening mee gehouden ??!!!

  2. Hoe zou Hotel van Oranje een buffer zijn voor wateroverlast? Leg dat eens uit…… Dit is wel erg makkelijk wijzen dat de oorzaak bij een ander zou kunnen liggen, en dan ook nog zeggen dat het niet te bewijzen is…… typisch gemeente Noordwijk. Doordat het eerst verharde terrein van de parkeerplaatsen en deels de bebouwing weg is, spoelde het water niet rechtstreeks de Parallelboulevard op, maar werd direct in de grond opgenomen (infiltratie). Een, door overheidsinstanties, graag geziene oplossing; hier toevallig door stilliggende werkzaamheden zo ontstaan. Het lijkt er op deze manier op dat de gemeente Noordwijk zijn straatje weer eens wil schoonvegen. Kijk er nog even de discussies op na die gevoerd werden toen de plannen voor deze drainage werden aangekondigd, inclusief de gratis adviezen van plaatselijk bekende personen die ervaring hadden met grond/kwel/drainagewater in Noordwijk. Oja, die werden overruled door deskundigen die de amateurs in de plaatselijke politiek met zich mee kregen………

    • Ja Har, ik herinner me nog het pleidooi van voormalig CDA-raadslid Wim van Haaster voor het plaatsen van een paar pompen. Meneer van Haaster, zijn leven lang bollenkweker, wist veel van het beheersen van waterhuishoudingen. Het zou goed geweest zijn om zijn idee een paar jaar uit te proberen. Dat was veel goedkoper geweest dan de huidige miljoenen kostende drainage. Als de oplossing van Wim van Haaster niet gewerkt zou hebben, had de gemeente alsnog voor het huidige systeem kunnen kiezen. We zullen het nooit weten of de pompen van Wim van Haaster beter gewerkt zouden hebben.

  3. Het is zo’n beetje als het dragen van een paraplu als het regent, draag je hem niet dan had je natter geweest.

  4. Er is heel veel geld naartoe gegaan en nu loopt nog de stront door de straat ,hoogtijd dat die “deskundige”met pek en veren het dorp worden uitgejaagd

  5. Ja en duidelijk nu meneer Went dat water wordt dus wel weggepompt zoals u schrijft en ja wel naar de Vinkeveld polder. Die staat al vanaf eind oktober een soort onder water en zoals meneer L Verkleij laatst aan gaf gaan we daar de eerste 5 jaar zeker niets aan doen. Dus letterlijk een waterbed effect. Maar in het Vinkeveld wonen gewone mensen, zitten niet de toeristen dus ach. Ga zelf eens kijken en kom uit de ivorentoren. B.v. in het recreatiepark van ‘s Heeren Loo, maar neem wel u zwembroek mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in