Het eerste jubileum van de Duinknijnen 11 jaar na oprichting

De Zilk – Carnavalsvereniging de Duinknijnen uit De Zilk bestaat 55 jaar. Het vijfde jubileum, vijf keer elf jaar, werd afgelopen weekend groots gevierd in het dorp. De carnavalsvereniging is in 55 jaar zo populair geworden dat de feestavonden in november en februari ruim duizend bezoekers trekken. Voorzitter Henk van Steyn en secretaris Nick Bakker van de senaat van de Duinknijnen vertellen bij Podium Bollenstreek over hoe belangrijk carnaval is en hoe de vereniging ooit is ontstaan.

Ontstaan in de sportkantine

Het carnaval in De Zilk is ontstaan in de sportkantine van de voetbalclub Van Nispen. ‘Daar is het ooit geboren’, zegt Henk van Steyn. De Senaat, anders dan het bestuur, bestaat uit oud-prinsen. ‘Dat zijn er inmiddels 21 en die hebben hun diensten aan de Duinknijnen volbracht’. Toch blijven negen van de tien oud-prinsen nog wel enkele jaren bij de vereniging. ‘Je wil toch bij het cluppie blijven, dus maak je die overstap van de Raad van Elf naar de Senaat’, vertelt Van Steyn trots. ‘Dan krijg je een andere steek op, een zwarte steek en de Raad van Elf is herkenbaar aan een rode streep’. Zo blijf je verbonden met de vereniging.

Henk van Steyn zit zelf als sinds 1983 bij de Duinknijnen. Hij werd destijds geïnstalleerd als nieuw lid van de Raad van Elf door prins Ted van der Linden en zijn vrouw. ‘In ’88 was het mijn beurt om Prins Hendrik de Tweede te worden’. Hoe ze op de namen komen van prinsen? Die verzinnen ze zelf. Secretaris van de senaat Nick Bakker is prins ‘Orange’. Bakker hielp veel met de wagenbouw voor de optocht van de carnavalsvereniging en markeert zijn gereedschap standaard met oranje stickers, ‘anders raak je het kwijt, dus vandaar die naam, Orange, oranje’.

De Duinknijnen bij het 55-jarig jubileumfeest in de Duinpan

De stemming er in

Senaatsleden Van Steyn en Bakker, beide oud-prins, vertellen wat meer over wat een prins allemaal moet doen rond het feest in februari. ‘De stemming er in brengen, op kop bij de polonaise en er mag wel een borreltje worden gedronken hoor’, vertelt Van Steyn lachend. ‘Als hij aan het einde van de avond maar niet gestrekt gaat’. Bakker is het daar wel mee eens, ‘De stemming er in brengen is niet zo’n probleem, als de muziek aan gaat zijn de Duinknijnen makkelijk te bewegen’.

Het doorgaans Brabantse carnaval wordt dus groots gevierd in een dorp in Zuid-Holland. Van Steyn is trots dat De Zilk een mooie rol kan spelen in het carnaval. ‘De Duinknijnen zorgt voor veel vrienden en kennissen’. ‘Kijk naar de Raad van Elf, die het gevolg is van het prinsenpaar, dat is echt een hechte club die veel samenkomt’. In november op de elfde van de elfde wordt het nieuwe prinsenpaar bekend gemaakt, ‘dan begint het feest traditiegetrouw in de Duinpan’, zegt Bakker.

Burgemeester Wendy Verkleij feliciteert de Duinknijnen met het 55-jarig jubileum

Het jubileumfeest

Het jubileum werd zaterdagmiddag ouderwets gevierd met een feestelijke receptie in aanwezigheid van alle geledingen van de carnavalsvereniging inclusief de Dwergknijnen en de Dansgarde. Van Steyn had in aanloop naar het feest veel zin in de avond. ‘Het wordt geen carnavalsfeest, maar echt een klassieke feestavond’. En dat bleek het geval. Met Blaaskapel Nix Dus en de Bolle Jan Show werd het 55-jarig jubileum gevierd. Nog iets minder dan een maand en dan kunnen de Duinknijnen zich opmaken voor het echte feest, carnaval 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in