Noordwijk/Noordwijkerhout – Wandelaars in de duinen van Langevelderslag zien deze weken hun wandelroutes doorkruist met grote waterpartijen. Door de vele regenbuien staan de paden onder water. Het is laarzen aan en je voorbereiden op een natte, modderige wandeling. Dat de regen juist op de paden niet goed wegloopt heeft verschillende oorzaken.
Enerzijds heeft het veel meer geregend dan normaal in deze periode, legt boswachter Maarten Laming van Zuid-Hollands Landschap uit. Anderzijds is de grond van de wandelpaden wat ingeklonken, waardoor het water niet dieper naar beneden zakt.
Voor de dieren is het geen probleem, want zij verplaatsen zich naar hoger gelegen droge delen in de duinen. Sommige bomen zoals de es vinden de nattigheid fijn. Maar de beuk en de eik zijn minder dol op natte voeten. Deze soorten zullen niet meteen doodgaan en mogelijk dit voorjaar nog in bloei komen. Maar na een paar jaar kunnen ze wel omvallen. En tegen die tijd is het moeilijk vast te stellen waarom de boom eigenlijk is doodgegaan, aldus Laming.
De plassen en wandelpaden die onder water staan kunnen lastig zijn voor recreanten, maar de boswachter is blij met nattere duinen. Op deze manier kunnen de duinen de drogere periodes beter aan. ‘Vroeger hadden we veel meer vocht in de duinen, maar tegenwoordig tappen we veel water af voor de drinkwatervoorziening,’ zegt boswachter Laming.
Ja na deze zondvloed staan er plassen in de duinen .