foto Dunea

Bollenstreek – Volgens drinkwaterbedrijf Dunea is het tot 2030 zorgelijk of er voldaan kan worden aan de watervraag in Zuid-Holland. Woordvoerder Arie Spruit geeft aan dat er nog geen harde effecten zijn zoals bij Vitens , maar ook voor Dunea geldt dat het tot 2030 spannend blijft of het lukt met de watervraag. Vitens geeft vandaag in verschillende media aan dat het al bij 45 bedrijven een aansluiting op het waternet heeft geweigerd.

 

Dat is bij Dunea niet aan de orde, maar het is volgens de woordvoerder wel spannend of er in de toekomst voldoende drinkwater is voor alle geplande nieuwe woningen en bedrijven. Dat zou te maken hebben met vergunningen die nodig zijn om extra water te zuiveren winnen. Spruit: “Van oudsher maken we gebruik van de zuiveringscapaciteit van de Zuid-Hollandse duinen. Dat proces uitbreiden om meer water te winnen is een uitdaging. We hebben dan meerdere vergunningen nodig  en dat zijn onder andere natuurvergunningen”.

 

Dunea is daarbij afhankelijk van de provincie die verschillende belangen tegen elkaar af moet wegen. Het drinkwaterleidingbedrijf is al langer in gesprek met de provincie over dit probleem. Spruit: “De provincie moet een afweging maken tussen meerdere maatschappelijke belangen, dus tussen onder meer natuur en de drinkwatervoorziening. dat maakt het complex. Het is niet zo dat drinkwater wettelijk boven andere belangen gaat.”

 

Een andere oorzaak voor het in de knel komen van de watervraag is de snel groeiende bevolking. Het is daarom niet de eerste keer dat een drinkwaterbedrijf aan de bel trekt. De drinkwatersector roept al jaren gezamenlijk dat er maatregelen nodig zijn om voor voldoende schoon drinkwater te kunnen zorgen.

 

Daarnaast speelt volgens Spruit ook het veranderende klimaat een belangrijke rol. Droge, hete zomers zorgen voor een watertekort en het is dan ook moeilijker om het water uit de rivieren te zuiveren. Er is nog niet voldoende mogelijkheid om overtollig water in regenachtige tijden goed op te vangen en te zuiveren. Daar speelt ruimtegebrek een rol.

 

De problemen zouden zich vooral voor 2030 voordoen. Voor de periode erna is Dunea al druk bezig met het zoeken naar  oplossingen voor het tekort aan schoon drinkwater. Zo wordt er in Zuid-Holland gekeken naar nieuw oppervlaktewater om te zuiveren. Eén van de plekken waar Dunea nu een proef doet is het Valkenburgse meer bij Katwijk. Het kost tien jaar om op een dergelijke manier op te schalen. Over overige mogelijke nieuwe waterbronnen doet het bedrijf nog geen uitlatingen.

 

 

8 REACTIES

  1. Voor alle duidelijkheid in augustus 2023 ben ik op een vergadering aanwezig ..bij de firma waar ik 39 jaar in dienst ben geweest ons bedrijf heeft 150 eigen fabrieken wereldwijd . Daar zit o.a gas en waterleiding productie in Nederland ont gast Duitsland ??? Nee dus op de vergadering kwam ook het drink water ter sprake het Wef heeft het op de water voorziening gemund en in 2030 een water te kort in gelast .. slim het verdien model moet omhoog. Het volk trapt er toch wel in we hebben water genoeg want er zijn veel meer zuiverings mogelijkheden mogelijk als dat word voor gedaan waneer een bevolking groeit word ook de vraag naar drink water groter dus dan moet je inderdaad actie ondernemen en geloof mij mogelijkheden zat ..maar naar mijn gevoel weet men dat ook wel schaarste creëren en angst is het nieuwe verdien model.. wat Nederland nodig heeft zijn integere leiders..en geen groot graaiers

  2. We barsten van het water jaten lang niet geïnvesteerd en nu huilen waar is al fat geld gebleven naar de aandeel hoidets zeker .

  3. Dit soort nutsvoorzieningen hadden nooit aan de “markt” overgelaten moeten worden.
    Je ziet het ook bij de elektriciteitsvoorziening, de spoorwegen, de zorg etc.
    Slechtere dienstverlening en steeds maar hogere kosten voor de burger.
    En allemaal wassen ze hun handen in onschuld en staan steevast klaar om het vingertje naar anderen te wijzen. En het wordt met de dag erger.
    Rot land!

  4. Wat een oppervlakkig waardeloos artikel. Met de huidige benadering door het journaille kunnen de bestuurders kletsen en doen wat ze willen. Nooit wordt er doorgevraagd.

  5. Het regent pijpenstelen! Wanneer stopt het nu eens met regenen? Uh, water tekort😏? Het grondwater staat tot aan de lippen! Acties van gemeentes om water op te vangen, iedereen doet zijn stinkende beste en dan komen ze met dit verhaal aanzetten, maar doen zelf niets dus aan echt goeie wateropvang en de Overheid doet niets aan het tegengaan van de overbevolking, dus wie krijgt het op zijn bordje, de burger. Inderdaad een verdienmodel door het te proberen leuk te verpakken, maar daar staan de gemeentes op verschillende fronten bekend om. Wanneer gaan we eens echt aan de slag, net als XR om het te stoppen dat we aan alle kanten bedonderd worden, de portemonnee leeg getrokken wordt, ons land is te vol!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in